Университетът на Мисури-Канзас сити (САЩ) повдигна обвинения срещу бивш преподавател,

...
Университетът на Мисури-Канзас сити (САЩ) повдигна обвинения срещу бивш преподавател,
Коментари Харесай

Професор обвинен, че откраднал идея на студент фармацевт и я продал за милиони

Университетът на Мисури-Канзас сити (САЩ) повдигна обвинявания против някогашен учител, упрекнат, че е откраднал и продал научно проучване на студент за 1,5 милиона $, заяви Си Ен Ен.

Според университета преподавателят по фармация Ашим Митра е присвоил " революционна " формула от студент в магистърска стратегия и като се изключи че я е продал за седемцифрена сума, очаквал още към 10 милиона $ комисионна от авторските права върху бъдещи продажби.

Митра е напуснал университета и отхвърля обвиняването, добавя Си Ен Ен.

В правосъдното дело са намесени и имената на брачната половинка на преподавателя, която работела в неговата лаборатовия, и на две фармацевтични компании, употребявали откритието.

Според университета на щата Мисури Митра е работил скрито с тези компании по патент за новаторски метод за използване на медикаменти върху очите чрез нанотехнологии.

Фармацевтичният артикул скоро е получил утвърждение в Съединени американски щати, прибавят от университета. Става въпрос за артикул за изсъхнало око.

В позиция на университета се показва, че Ашим Митра е откраднал откритие, принадлежащо на вуза, и го е продал на промишлеността, оказвайки ѝ помощ в патентоването и комерсиализирането на откритието. В същото време не е отдал дължимото авторство на студента, пожънал е голяма персонална финансова облага, прикривал е дейностите си и е отричал да е забъркан.

Целта на заведеното дело е да възвърне авторството на студента Кишор Чолкар върху откритието, направено през 2010 година

Според политиката на университета правата върху открития на личния състав и студентите, направени по време на работа там, приналежат на образователното заведение. А когато има финансова облага, откривателят може да получи една-трета от нея. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР