Универсалният базов доход не е помогнал за увеличаване на нивата

...
Универсалният базов доход не е помогнал за увеличаване на нивата
Коментари Харесай

Базовият доход във Финландия се оказа провал

Универсалният базов приход не е оказал помощ за увеличение на равнищата на претовареност във Финландия, само че е предиздвикал участващите в опита да се усещат по-добре за здравословното си положение, сочат предварителни резултати в отчета на отрасловата държавна организация.

Данните отразяват първата година на опита - 2017 година. Самият той завърши в края на предходната година и Хелзинки реши да не го удължава. В рамките му 2 000 безработни финландци получаваха по €560 месечно.

" На база разбор на данните на годишно равнище можем да кажем, че по време на първата година на експертимента получаващите базов приход не са били по-добре или по-зле от контролната група при намирането на работа на отворения пазар ", споделя Охто Канинен, координатор на проучването.Получаващите базов приход са имали приблизително 0,5 дни повече претовареност от тези в контролната група. Средният брой претовареност е бил 49,64 за получаващите базов приход и 49,25 за контролната група.
 Финландия стопира да дава по €560 абсолютно на жителите си
Финландия стопира да дава по €560 абсолютно на жителите си

Страната ще търси други подходи към благополучие

Делът на тези, които са имали доходи от личен бизнес, е бил с съвсем 1 процентен пункт по-висок измежду получаващите базов приход (43,7% против 42,85%). Но този приход е бил приблизително с €21 по-нисък - €4 230 за получаващите базов приход против €4 251 за контролната група.

Получаващите заплащане от държавното управление въпреки всичко считат, че здравословното им положение е по-добро от това на контролната група (55% против 46%). 17% против 25% е резултатът за тези, които сочат, че изпитват мощен стрес.Получаващите базов приход са били и по-уверени във опцията си да намерят претовареност, сочи телефонно изявление.

" Резултатите от разбора на данните и от телефонното изявление не си опонират. Базовият приход може да има положителен резултат върху положението на получаващите го, даже и в кратковременен проект да не усъвършенстват опцията за намиране на работа ", написа в отчета.Окончателните резултати, които ще бъдат употребявани при решението за смяна на обществената система, ще бъдат оповестени през април 2019 година Втората част се чака след година.
 Индия прави крачка към повсеместен базов приход
Втората най-населена страна в света прави крачка към повсеместен базов приход

Първи са земеделците, а по-късно може би и всички останали
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР