United Group, собственикът на българския мобилен оператор Vivacom, продава всичките

...
United Group, собственикът на българския мобилен оператор Vivacom, продава всичките
Коментари Харесай

Собственикът на Vivacom продава клетъчните си кули в България, Хърватия и Словения

United Group, притежателят на българския мобилен оператор Vivacom, продава всичките си над 4800 клетъчни кули в България, Хърватия и Словения. Компанията разгласи, че е постигналата съглашение за договорка на стойност 1,22 милиарда евро със саудитската Tawal, поделение на Saudi Telecom Company (STC).

Продажбата ще помогне на United Group да понижи отговорностите си и да продължи да влага в развиването на мобилната си мрежа (през идните 20 години да вземем за пример компанията възнамерява да построи нови близо 2000 базови станции). За саудитската група пък договорката ще стъпка към разширение на интернационалния ѝ отпечатък на основни пазари с капацитет за напредък.

Любопитното е, че това е първото нахлуване в Европа на Tawal. Звеното бе обособено от STC през 2018 година, а мажоритарен притежател на компанията майка е общественият капиталов фонд на Саудитска Арабия. „ След приключването на инвестицията интервенциите на Tawal на европейския пазар ще бъдат преименувани на „ TAWAL Europe “ и ще служат като платформа на TAWAL за бъдещо разширение в Европа “, обявиха от STC.

Експанзията на United Group

През последните три години United Group затвърди позицията си на водещ мултиплатформен телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Групата разшири активността си на още няколко европейски пазара с огромни вложения в Гърция, България и Хърватия.

Чрез серия от придобивания съумя да разшири портфолиото си от услуги, в което има освен телекомуникационни и мобилни, само че и медийни, включително малките екрани, онлайн и печатни издания. В България да вземем за пример United Group има с изключение на Vivacom, и „ Нова Броудкастинг Груп “, част от която е Nova телевизия.

През 2021 година компанията окрупни бизнеса си с покупката на гръцкия снабдител за интернет и телевизия Forthnet, а скоро по-късно добави към портфолиото си и локалния телеком Wind Hellas. В южната съседка сътвори и напълно нов бизнес отдел, наименуван UGI Wholesale, който да координира дейностите в телекомуникационната търговия на едро (услуги за високоскоростен транспорт на данни, роуминг и мобилни услуги и търговия на едро за гласови услуги).

Междувременно българският телеком Vivacom направи серия от придобивания през последните години, като се снабди с огромни и основни районни играчи. Започна с Net1, СоmNеt Ѕоfіа и N3 и продължи с други в Северна България. Към момента обаче някои от покупко-продажбите, като тази за „ Нетуоркс “ са върнати на проучвателна фаза поради опасения от централизация на пазарна мощност.

„ United Group ще продължи да осъществя сполучливи покупко-продажби по сливания и придобивания, да надгражда обещанието си да доставя висококачествени телекомуникационни и медийни услуги и да търси спомагателни благоприятни условия да уголемява наличието си в Европейски Съюз “, се споделя в известие на компанията във връзка продажбата на клетъчните кули.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР