Унищожаването на животни заради чумата няма алтернатива. В това увериха

...
Унищожаването на животни заради чумата няма алтернатива. В това увериха
Коментари Харесай

Ветеринарни лекари увериха, че справянето с чумата минава през убиването на животни

Унищожаването на животни поради чумата няма опция. В това увериха представители на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ).

Единственото решение на казуса с чумата е евтаназия на инфектираните животни, няма опция. Това сподели шефът на Областната дирекция по сигурност на храните в София доктор Камен Николов, представен от организация " Фокус ".

Той опроверга информациите, че популацията не е осведомено задоволително за това какво се случва с чумата. Това не е правилно, тъй като нашите сътрудници организират комисии и на тях участват всички заинтригувани страни – кметове, регионални шефове, пожарна, Министерство на вътрешните работи и други, изясни той. Допълни, че в огнищата на болестта са изпратени ветеринари с огромен опит.

Колегата му доктор Ивайла Давидова, шеф отдел " Верификация на формалния надзор ", изясни, че досега са убити към 4 хиляди животни, а публично записаните огнища на заболяването са пет – село Воден, село Кости (Бургаско), село Парково, село Крайново и село Странджа.

Тя заяви, че през днешния ден екипите са изтеглени от Шарково и Крайново. " Това е по този начин, защото са възпрепятствани от митинги, замеряни са с тежки предмети, имало е барикади. Животните, за да бъдат избавени, което не е в интерес на животните, са били изваждани и подплашвани към гората. Козите на баба Дора, която стана известна, още не са евтаназирани. Единственият ни вид за достъп до тези обекти е полицията ", изясни тя.

Чумата е заболяване, оповестено за биологично оръжие, жителите би трябвало да оказват цялостно подпомагане на ветеринарните лекари, разгласи доктор Михаил Бащавелов, ръководител на Съюза на ветеринарните лекари в България.

Потвърди, че съществуването на заболяването в България е доказана както от българска, по този начин и от френска лаборатория.

Към момента в организацията се счита, че чумата е проникнала в страната при незаконно превозване на инфектирано животно от Турция. Според Давидова това не е казус, защото най-често към религиозни празници се случва незаконна търговия.

Междувременно за на следващия ден в Хасково е свикано съвещание на Областната епизоотична комисия. На него ще бъдат разисквани настоящите превантивни ограничения. В края на юни след такова съвещание бяха неразрешени търговията и напредването на животни в граничните общини - Тополовград и Свиленград.

По-рано Министерството на земеделието отбрани с текстове от Закона за ветеринарното дело дейностите на ветеринарните лекари. Ведомството показва още, че не се постанова основаването на Централен епизоотичен съвет, защото не става дума за болест, която е рискова директно за здравето на хората.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР