Уникалното по рода си традиционно почистване във високопланински територии, организирано

...
Уникалното по рода си традиционно почистване във високопланински територии, организирано
Коментари Харесай

Природозащитната инициатива Боклукът в раницата тази година е в Западните Родопи

Уникалното по рода си обичайно разчистване във високопланински територии, проведено от Екологично съдружие "За Земята ", стартира този уикенд в Западни Родопи. Организаторите и доброволците се събират на хижа "Чаирски езера " в събота следобяд, в понеделник не престават към хижа "Ледницата " и хижа "Перелик ". Акцията ще продължи до 31 август. За почистването са се записали над 80 индивида от цялата страна на всякаква възраст, означават уредниците.

Тази група виновни към българските планини туристи и планинари се събират дружно в отбраната на една идея "По-чисти планини ". Всички те желаят да предадат своето обръщение "Боклукът в раницата " на всички всекидневно преминаващи туристи, които идват да се любуват на родните ни планини и от време на време не помнят, че те не желаят нищо от посетителите с изключение на удивление.

"Това е една от най-старите природозащитни всеобщи начинания в България, която е привлякла, въодушевила и стимулирала хиляди доброволци. Участниците не понижават и постоянно има и нови запалянковци, които пък описват на свои другари и по този начин постоянно има нови хора ", показват от "За Земята ".

От организацията осведомят още, че тази година има нещо нетрадиционно - акцията не се организира в предпазена територия, а тъкмо противоположното - в най-незащитената - Родопите, която е дом на голямо естествено благосъстояние, смесено със непокътнати обичаи от епохи, само че не е естествен или народен парк.

"И тази година ще сме към високопланински хижи, само че не по този начин посещавани като хижите в Пирин, Рила и Централен Балкан. От една страна желаеме да покажем тези места на планинарите, които ще се включат в самодейността, от друга ще притеглим вниманието върху екологичните проблеми в региона, с които сигурно ще се сблъскаме на място и ще работим на място ", разясняват уредниците на акцията.

В края на всеки ден ще се провеждат полемики навън по разнообразни екологични тематики и на практика лекции, свързани с биоразнообразието в региона, водени от специалисти на обединението "За да остане природа в България ", част от която е и "За Земята ".

Кампанията "Боклукът в раницата " стартира през 1999 година. От тогава са събрани и отстранени от най-високите елементи на България над 115 тона боклуци. Дългосрочната цел е освен да почистим нечистите терени и да отстраним незаконните сметища, само че и да възпитаме отговорно отношение към отпадъците и планината. Организаторите на акцията приканват всеки екскурзиант да не употребява пластмасова посуда за еднократна приложимост в хижите, а да си носи лични съдове и принадлежности, по този начин въобще няма да основава отпадък и ще е същински страж на природата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР