Уникално триизмерно изживяване започва скоро в МузейкоVR очилата показват уникална

...
Уникално триизмерно изживяване започва скоро в МузейкоVR очилата показват уникална
Коментари Харесай

VR шоу показва потъналите кораби в Черно море

Уникално триизмерно преживяване стартира скоро в Музейко

VR очилата демонстрират неповторима панорама – „ спящите “ на дъното на Черно море старинни кораби

Интерактивна триизмерна визуализация ще демонстрира старинни кораби, круширали през вековете и останали вечно на дъното на Черно море край Созопол, датиращи от времената сред 4-3 век прочие н.е. до 19 век, стана ясно през днешния ден на конференция в София.

Първото шоу, което ще бъде забележим посредством очила за виртуална действителност, ще е на голям транспортен съд от 14 век, чиято структура се смята за първообраз на кораба на Марко Поло. Уникалното триизмерно шоу ще се появи до няколко седмици в Музейко. Поетапно към изложбата ще се прибавят още и още 3D модели.

Този транспортен съд и още над 60 плавателни съда, „ спящи ” на дъното на Черно море край Созопол, бяха открити като част от плана за подводна археология Black Sea MAP – най-големият и най-високотехнологичен план за подводна археология, осъществен в света до момента. Той продължи три години и завърши в края на това лято.

Най-старият транспортен съд, открит на дъното, е на възраст 2400 години

В екипа участваха Центърът за морска археология в Университета Саутхемптън, Центърът за подводна археология в Созопол, водещи учени от целия свят. Експедицията се считаше за доста обещаваща, защото на дълбочина под 200 метра Черно море е доминирано от безкислородна среда. Това значи, че всички кораби, претърпели поражение, би трябвало да са доста добре непокътнати.

Откритията на екипа потвърдиха тезата и даже надминаха упованията на археолозите. Най-старият транспортен съд, открит на дъното, е на възраст 2400 години, показа доцент доктор Людмил Вагалински, шеф на Археологическия институт с музей при Българска академия на науките, който бе хазаин на заключителната конференция по плана.

Проектът трансформира визиите ни за историята, за корабоплаването в този район от света, сподели доцент Людмил Вагалински

В Музейко гостите ще преглеждат корабите, открити край Созопол, посредством VR хедсет, с помощта на който човек може да се „ озове ” на морското дъно – пред спиращата дъха подводна панорама, която археолозите-изследователи са видели с помощта на супервисокотехнологично съоръжение, каквото не е употребявано в никакъв случай до момента в подводната археология.

Освен гледката, която може да се види с 3D очилата, има и няколко десетки макети – триизмерни модели на корабите, отпечатани на 3D принтер. Заедно със фотосите от експедицията, отпечатани в „ плакатен ” формат, изложбата разкрива всичко за неповторимите находки на дъното на Черното море при Созопол. А те са в действителност забележителни.

Някои кораби са неповторими, тъй като историците знаят за тяхното битие единствено от антични рисунки и сказания. Така да вземем за пример, неотдавна на дъното бе открит транспортен съд от елинистичния интервал. Той не е виждан в никакъв случай до момента от хора, с изключение на на изображения върху древногръцки вази.

Гостите на заключителната конференция по Black Sea MAP първи пробваха интерактивна триизмерна визуализация на старинните кораби, открити край Созопол

Проектът трансформира визиите ни за историята, за корабоплаването в този район от света, сподели доцент Вагалински. Променя се и международното познание за биологията – в границите на експедицията бяха открити неповторими бактерии, които живеят в суровата безкислородна среда на дъното на Черно море.

Историята бе „ пренаписана ”: потвърдено е, че до наскоро равнището на морето е било с към 110 метра по-ниско от настоящето си ниво, а крайбрежията му са се намирали на 70-80 км във вътрешността от настоящия бряг.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР