Уникалният плаващ атомен енергоблок „Академик Ломоносов“, построен в „Балтийски завод“,

...
Уникалният плаващ атомен енергоблок „Академик Ломоносов“, построен в „Балтийски завод“,
Коментари Харесай

Завърши строителството на плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“


Уникалният плаващ атомен енергоблок „ Академик Ломоносов “, издигнат в „ Балтийски цех “, е предаден на клиента – „ Концерн Росенергоатом”, част от държавната корпорация „ Росатом “, оповестява atominfo.ru. Подписан е документ за приемане, съгласно който централата е минала всички планувани в техническия план проби и сполучливо е удостоверила своите характерности.

Припомняме, че неотдавна „ Концерн Росенергоатом “ получи лиценз от „ Ростехнадзор “ за употреба на плаващия атомен енергоблок за интервал от 10 години - до 2029 година

„ Прехвърлянето на издигнатия обект е незабравим стадий. Сега започваме подготовка на „ Академик Ломоносов “ за превозване до мястото на непрекъснатото му разполагане - в град Певек в Чукотска самостоятелна област “, съобщи генералният шеф на „ Концерн Росенергоатом” Андрей Петров.

През това време в Певек ще се работи по построяването на сухоземни и хидротехнически структури на „ Академик Ломоносов “, както и по инфраструктура, която ще обезпечи транспорт на електрическа енергия към мрежата на „ Чукотенерго”.

„ Академик Ломоносов “ е основен план на серия мобилни транспортируеми енергийни блокове с ниска мощ. Съоръжението е нов клас енергийни източници, основани на съветски атомни корабостроителни технологии. Плаващата АЕЦ е проектирана с голяма граница на сигурност за противопоставяне на външни закани. Разполага с две реакторни съоръжения КЛТ-40С с планова мощ до 70 МВт и 50 Гкал/ч топлинна сила. Това е задоволително да се подсигурява енергийното ползване на град с население от към 100 хиляди души.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР