Уникалният храм е висок 3,5 метра и е дълъг 6

...
Уникалният храм е висок 3,5 метра и е дълъг 6
Коментари Харесай

Преносим параклис докараха край Варна

Уникалният храм е висок 3,5 метра и е дълъг 6 м. Правен е в Солун и е осветлен под името “Св. Св. Константин и Елена ”


Първият портативен параклис във Варненската и Великопреславска митрополия бе инсталиран в дребното генералтошевското село Калина. По адрес жителите му са към 90, само че непрекъснато там живеят малко над 50 души, измежду които и неколцина немци и англичани.

Преди близо 4 година съселяните подели самодейност да се снабдят с храм. За задачата били нужни 22 000 лв., които били набрани благодарение на църковното настоятелство на прилежащото село Преселенци, община Генерал Тошево и частни донори.

Параклисът е висок 3,5 метра и е дълъг 6 метра. Правен е в Солун, където има богата традиция в направата на портативни храмове. По решение на локалните хора ще бъде осветлен под името “Св. Св. Константин и Елена ”. 20-тонната структура от желязо, бетон и мрамор, с керемиден покрив и вътрешна декорация от фрески е пропътувала 800 км с камион на донор, преди да бъде сложена с кран върху авансово излетия пиедестал и допълнена с кръст и камбана.

“Предстои до Коледа в параклиса да бъде инсталиран иконостас и да бъде пуснат ток, тъй че миряните да посрещнат уместно Рождество Христово ”, разясни свещеникът на енорията отец Петър. Според него образецът на хората в село Калина се оказал инфекциозен и за жителите на околните села Чернооково и Росица, които също поискали да имат портативни параклиси.

С новата облага църквите в община Генерал Тошево стават 11. До идната Коледа би трябвало да завърши и градежът на храма “Св. Илия ” в село Малина.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР