Уникалният диамант, наречен “Диамантът Матрьошка, на емблематичните кукли за подреждане

...
Уникалният диамант, наречен “Диамантът Матрьошка, на емблематичните кукли за подреждане
Коментари Харесай

Откриха единствения диамант в света с вплетен в него друг диамант

Уникалният елмаз, наименуван “Диамантът Матрьошка ”, на емблематичните кукли за нареждане на Русия, беше открит неотдавна в мина в република Якутия в Сибир от съветската минна компания ALROSA.
Диамантът е колкото леща, с размери единствено 4,8 на 4,9 на 2,8 милиметра. Той има вътрешна празнина, която съдържа различен елмаз с размери едвам 1,6 кубически милиметра. Вътрешният елмаз е изцяло развинтен и свободно може да се движи в кухината.

„ Доколкото знаем, към момента няма подобен елмаз в историята на международния рандеман на диаманти. Това в действителност е неповторимо създание на природата, още повече, че природата не обича празнотата. Обикновено някои минерали се заменят с други, без да се образуват кухини ”, споделя в изказване Олег Ковалчук, заместник-директор по нововъведенията в Геологическото дружество на ALROSA за проучвания и развиване.

Изумена от откритието си, минната компания се обръща към изследователското си поделение с искане да изследва диамантите благодарение на инфрачервена спектроскопия и рентгенова микротомография.

Тъй като подобен елмаз в никакъв случай не е откриван до момента, откривателите не са сигурни по какъв начин се е образувал при толкоз необикновени условия. Въпреки това, те имат няколко теории.

„ Най-интересното за нас беше да разберем по какъв начин се е формирало въздушното пространство сред вътрешния и външния елмаз “, изясни Ковалчук. „ Имаме две съществени хипотези. Според първата версия, минерал от мантията улавя диаманта по време на растежа му, а по-късно той се разтваря в земната повърхнина.

„ Според втората версия, пласт от пореста поликристална диамантена субстанция се е образувал вътре в диаманта заради ултра бърз напредък и по-агресивните процеси на мантията след това го разтварят. Поради съществуването на разтворената зона, единият елмаз е почнал да се движи свободно вътре в другия на правилото на матрьошката. ”

Голям брой диаманти съдържат други дребни кристали или петна от минерали. Обикновено тези характерности се смятат за дефекти, защото вършат диаманта посредствен. Според научния разбор на ALROSA обаче, този вътрешен обект в действителност е различен елмаз, а не смес.

Като се има поради тяхната уникалност, тези характерности могат единствено да създадат диаманта още по-ценен, макар че няма детайлности какъв брой може да коства единственият сходен драгоценен камък.

Анализът също сподели, че диамантът може да е на възраст над 800 милиона години. Може би е изненадващо, че е много млад за елмаз, защото множеството естествени диаманти са на възраст сред 1 милиард и 3,5 милиарда години. Повечето от тях са били изковани надълбоко в земната тога, на към 150 до 250 километра под земната повърхнина при мощна топлота и напън.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР