Уникалните цветни мозайки от Голямата базилика в Пловдив се завръщат

...
Уникалните цветни мозайки от Голямата базилика в Пловдив се завръщат
Коментари Харесай

Връщат мозайките в Голямата базилика в Пловдив

Уникалните цветни мозайки от Голямата базилика в Пловдив се завръщат още веднъж на мястото си след продължителна реституция. Специалистите към този момент редят съхранените находки, които ще бъдат експонирани на две равнища под защитна постройка. Римските мозайки от 4 и 5 век показват наследството на античен Филипопол.

Над две хиляди квадратни метра мозайки от базиликата ще бъдат ситуирани под особено защитно оборудване. Майсторите на Филипопол са построили двата мозаечни пласта един върху различен, защото постройката е пропаднала и се е наложило слагане на нов под.

" Мозайката беше в извънредно тежко положение, престоявайки 30 години в неподходящи условия, тъй че ние я стабилизирахме, почистихме, отделихме я от терена и я реставрирахме в ателие ", изясни реставраторът Елена Кантарева пред Българска национална телевизия.

Част от мозайките са трансферирани върху нови основи и към този момент се редят от реставраторите. На долното равнище ще могат да се видят по едно и също време и двата мозаечни пода.

" Имаме основна разлика, до момента в който долната мозайка е напълно геометрична с в действителност доста красиви, извънредно богати орнаменти, в горната към този момент участват растителни и скотски изображения ", разясни реставраторът.

Проучвателните действия в Голямата базилика не престават, като по едно и също време се довършва и защитната постройка. Археологическият обект ще бъде открит в края на септември.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР