Уникалните скъпоценни камъни от короната на британския монарх били закопани

...
Уникалните скъпоценни камъни от короната на британския монарх били закопани
Коментари Харесай

През войната британските кралски бижута били закопани в кутия за бисквити

Уникалните скъпоценни камъни от короната на английския монарх били закопани в калаена кутия под бисквити, с цел да не попаднат в ръцете на нацистите при положение на изключителна обстановка, заяви в. „ Таймс ” и анонсира излъчването на документалния филм на Би Би Си Coronation („ Коронация " ), който ще бъде показан в неделя вечерта.

Става дума най-много за рубина „ Черния принц ” и сапфира Едуард Изповедник (англосаксонски крал, 1003-1066).

По информация на създателите на кино лентата, кутията била скрита в двукамерен бункер със стоманени порти, построен под един от тайните изходи на Уиндзорския палат. Мястото, където строели бункера, било покрито с брезент. Така го замаскирали, с цел да не зародят съмнения у немските „ Луфтрафе ”, цитира „ Таймс ” наблюдаващия Алистър Брюс, който споделя за събитията, свързани с кралското семейство.

Брюс научил за този епизод от писма на кралския библиотека сър Оуен Морсхед до майката на крал Джордж VI (1895-1952) – кралица Мария (1867-1953).

Заповедта за укриването на най-ценните и най-големи скъпоценни камъни била дадена от Джордж VI – бащата на кралица Елизабет, и тя била толкоз загадка, че детайлности за нея не знаели даже роднините и околните на монарха, отбелязва изданието.

Самата кралица също не е знаела детайлности. Те били открити от асистент кралския архивар Оливър Ъруин.

В документите, открити от Морсхед, се разказва по какъв начин била изкопана дупка във варовиковата канара и били обособени две пространства със стоманени порти. Вратата към тайните пространства още стои.

Брюс споделя на кралицата за епизода с бижутата в неповторим диалог, записан от Би Би Си, защото Елизабет Втора не дава изявленията.

Тя разказва имперската корона, която поставя за откриването на сесиите на Народното събрание, която тежи 1,28 кг. като „ доста сложна за носене ”.

„ За благополучие с татко ми имаме съвсем същата форма на главата. Сложиш ли я един път, стои на мястото си ”, споделя кралицата.

Тя добавя, че би трябвало да държи главата си неподвижна. „ Не можеш да погледнеш надолу, с цел да прочетеш речта – би трябвало да приказваш с вдигната глава. Защото в противоположен случай или ще ти се счупи вратът, или тя ще падне ”.

„ Така че короните имат някои дефекти, само че другояче са прекомерно значими неща ”, обобщава Елизабет Втора.

Короната е направена за коронацията на крал Джордж през 1937 и е украсена с 2868 диаманти, 17 сапфира, 11 смарагда и стотици перли, измежду които са и 4-те, известни като обеците на кралица Елизабет.

В короната е инкрустиран и рубинът „ Черния принц ”, за който се счита, че е бил на шлема на крал Хенри V в борбата при Аженкур през 1415. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР