Уникални златни и сребърни съкровища привличат туристи от цял свят

...
Уникални златни и сребърни съкровища привличат туристи от цял свят
Коментари Харесай

Плевенски музей привлича туристи от цял свят

Уникални златни и сребърни съкровища притеглят туристи от целия свят в Регионалния исторически музей в Плевен, заяви Българска телеграфна агенция.

Плевенският район пази уникати, които са в основата на международната цивилизация, акцентира доктор Володя Попов - шеф на музея. По думите му това разрешава да се види хронологията на развиване на обществото от най-ранната цивилизация до съвременността. Имаме огромно засищане на съкровища уникати, каквито в света от този тип другаде няма, безапелационен е археологът. В Плевен човек може да застане пред Вълчитрънското тракийско богатство, което няма аналог в света, акцентира доктор Попов, като посочи, че пред погледа на публиката е най-хубавото копие на оригинала. " В това богатство всичко е скъпо - направено е от килограми чисто злато, технологията му е изумителна, съдовете са от 1500 години преди новата епоха. Към оня миг това е връх в софтуерното култивиране на металите, познати до тогава, бронз, сребро и злато ", отбелязва доктор Попов. Вълчитрънско богатство е най-ранното от откритите до момента тракийски съкровища и най-голямо измежду античните находки от този жанр в Европа. Общото му тегло е 12.425 кг и евентуално е било владеене на тракийски водач.

Уникална за света златна купа също може да се види в Плевен - открита е в Белене. Това е най-ранната в света златна тракийска фиала - от времето на Троянската война /ниска чаша, употребена за вливане на течности при жертвоприношения/, посочи археологът. По думите му тя впечатлява с изящност и лекост на формата и силуета.

Музеят съхранява още един уникат за света - тракийското сребърно богатство, единственото напълно непокътнато богатство с идентични съдове.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР