Уникални екземпляри от морската фауна, открити край българските брегове на

...
Уникални екземпляри от морската фауна, открити край българските брегове на
Коментари Харесай

Риба с прозрачна кръв е сред уникалните екземпляри, донесени у нас от Антарктида

Уникални екземпляри от морската фауна, открити край българските крайбрежия на Антарктида, към този момент са в България. Те са събрани по време на последната експедиция на учените.

Повече за новата сбирка от експонати вижте от директното включване на Боряна Черганова от лабораторията по хидробиология.

Много от тези типове, се надявам, да са нови за науката, едвам в този момент идват и ще стартира тяхното проучване, изясни ръководителят на българската експедиция в Антарктида проф. Христо Пимпирев.

Един от най-интересните типове е неповторима ледена риба, която няма хемоглобин.

Това е единственото гръбначно животно, което няма хемоглобин в кръвта, по тази причина тя е транспарантна. Тази риба е доста необичаен тип за целия регион на Антарктика. Той се е приспособил за към 20 милиона години да живее в една доста нападателна среда, изясни доцент доктор Любомир Кендеров от Биологическия факултет към СУ.

Съвсем скоро множеството от биологичните типове, донесени от българската експедиция в Антарктида, ще бъдат изложени в Природо-научния музей, с цел да може всички искащи жители да ги видят от близко.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР