Уникалната същност на афганската хрътка се състои в нейната сто

...
Уникалната същност на афганската хрътка се състои в нейната сто
Коментари Харесай

Грижи за козината на афганска хрътка

Уникалната същина на афганската хрътка се състои в нейната 100 процентова аристократичност. Стилът, маниерите, походката и излъчването на това грациозно животно демонстрират приказват за висока класа. Сред тези достолепия на кучето видно място заема неговата копринена дълго четина, която прави мощно усещане. На нея в огромна степен се дължи визията, че това животно е най-красивото куче в света.

Безспорната горделивост на животното - неговата четина, се характеризира с дължината, плътността на косъма и изключителната му копринена същина. Космите не са дълги единствено на лицето на кучето и все пак изненадващо покритие, хрътката развива забележителна скорост. Цветът на тази хубост може да бъде всевъзможен, а това придава още повече значителност на козината на афганската хрътка.

Ушите и крайниците на хрътката са по-окосмени от гърба, където косъмът е по-къс и прилепващ. Поддръжката на такава четина не е лесна и изисква много грижи и неизменност. Необходимо е да се разресва постоянно козината на кучето и да се разпределя доста деликатно. Най-дългите места може да се заплитат на дребни плитки, с цел да не се заплитат. Препоръчват се и антистатични средства през студените месеци на годината, с цел да стоят пригладени най-дългите косми.

Сресването изисква набор от гребени, от елементарен с редки зъби, до железен фурминатор, който обира мъртвите косми и предотвратява усложнение. При развъждане на афганска хрътка би трябвало да се употребяват и балсами най-малко един път месечно за опазване на влажността в косъма.

Миенето е най-значителната част от грижите за козината на афганската хрътка. След измиването със специфичен кучешки шампоан, козината леко се сресва и по-късно се изсушава със сешоар на най-ниска степен или се оставя да изсъхне по натурален път. Сухите шампоани са целесъобразни за студеното време, когато козината съхне по-трудно.

 Афганска хрътка

Сресването и всички грижи за козината на афганистанската хрътка е добре да се ползват постоянно още от най-ранна възраст на кучето, с цел да свикне с тях и да не основава проблеми. Възрастното животно мъчно се приучва на тези процедури, в случай че няма тренинг от рано.

Може да се води и на груминг, който да се погрижи за красивата прическа, подобаваща за такава копринено мека и красива четина, която наложително би трябвало да се държи чиста и добре вчесана.

Спазвайте тези правила и ще имате най-красивата афганска хрътка!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР