Уникалната продукция на Държавна опера Стара Загора съвместно с Академичен

Уникалната продукция на Държавна опера Стара Загора съвместно с Академичен ...

Опера в цирка и в Несебър.


Уникалната продукция на Държавна опера Стара Загора съвместно с Академичен цирк "Балкански" "Палячи" ще бъде представена за първи път в Несебър на 22 и 29 юли от 21 ч. в шапитото на цирка (цирковата площадка, ул. "Крайбрежна" - до Лунапарка). 

"Палячи" - опера в цирка на Старозагорската опера, се превърна в едно от най-ярките събития. Иновативен спектакъл и същевременно напълно в оперната традиция, смел и провокативен, без да излиза от рамките на добрия вкус - необичайно и същевременно абсолютно обосновано и логично съжителство на двете изкуства - операта и цирка. Спектакълът се радва на небивал успех и бе представен през изминалия сезон в Стара Загора, където бе осъществена премиерата, във Варна, Пловдив и София. 

Идеята за опера в цирка е на тенора Калуди Калудов, прегърната възторжено и осъществена от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Изборът на заглавието е без колебание - "Палячи" на Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай. В постановката - пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк "Балкански". Спектаклите в Несебър ще дирижират главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев (22 юли) и Владимир Бошнаков (29 юли). Художници на костюмите са Каталин Йонеску-Арборе (Румъния) и Салваторе Русо (Италия). Зрителите могат да очакват необикновена и въздействаща класическа постановка с участието на звездни солисти, хора и оркестъра на Държавна опера Стара Загора. В ролята на Канио на 22 юли ще бъде Калудов, а на 29 юли - Георги Динев. В ролята на Неда ще се представят Анна Дитри (22-ри) и Деси Стефанова (29-и). Ролите на директора на цирка и Тонио ще си поделят Александър Крунев и Нико Исаков. Валери Турманов зрителите ще видят в ролята на Силвио, а Ивайло Йовчев - в ролята на Бепо. Под купола ще бъде представена атрактивна програма в изпълнение на артисти от цирк "Балкански". Номерата са подбрани от творческия екип, за да се впишат в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера. Изключително въздействащо е лазерното шоу на фона на музиката на интермецото.

Източник: duma.bg