Уникалната перла, която някога била собственост на руската императрица Екатерина

...
Уникалната перла, която някога била собственост на руската императрица Екатерина
Коментари Харесай

Продадоха уникалната перла "Спящия лъв" за 23 милиона долара

Уникалната перла, която в миналото била благосъстоятелност на съветската императрица Екатерина Велика, бе продадена на търг от аукционна къща в Хага, Холандия. Смята се за най-голямата в света на сладководните перли. Скъпоценният минерал бе продаден за 374 000 $, предава Военновъздушни сили.

Перлата тежи 118 грама и е с размер от 7 сантиметра, наричана е " спящия лъв " поради формата й.

 Фото: Gemmological Association of Great Britain

Предполага се, че в Холандия перлата е пристигнала от Китай през 1765 година посредством транспортен съд на холандска компания за Източна Индия. По това време е имало възбрана за експорт на огромни перли.

Първият й притежател е счетоводителят Хендрик Конрад Сандър. След гибелта му перлата е продадена на търг в Амстердам през 1778 година на Екатерина II. " Спящият лъв " се съхранява в Ермитажа (най-големия музей в Русия), а през 1867 година бижутерът Лудвийк Вилем ван Кутен го купува. Скъпоценните камъни се съхраняват в фамилията на бижутера от няколко генерации.

Още през 1979 година е закупен от учени от Амстердам за научни проучвания и 40 години по-късно се предлага да бъде платен от аукционната къща Venduehuis.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР