Уникалната епископска базилика на Филипопол отново блести. Тя е и

...
Уникалната епископска базилика на Филипопол отново блести. Тя е и
Коментари Харесай

Реставрираната за над 16 млн. лв. Базилика в Пловдив отвори врати

Уникалната епископска базилика на Филипопол още веднъж свети. Тя е и най-новият музей на България, който отвори порти в Пловдив, в Световния ден за запазване на паметниците на културата.

Това, което отличава Епископската базилика от останалите раннохристиянски храмове, е, че тя има два пласта мозайки. Според специалисти вторият под мозайка е бил комплициран, тъй като първият мозаечен под се огънал във времето. Така реставраторите в продължение на 6 години е трябвало да възстановят над 2000 квадратни метра мозайка.

Базиликата е очаровала в продължение на 200 години - от 4 до 6-ти век след Христа.

„ Когато най-вероятно е починала от едно доста огромно земетресение, което се е усетило на територията на целия Балкански полуостров “, изясни археологът доктор Здравка Коркутова.

Напомня за себе си чак през 1982 година, когато при градеж на подлез се разкрива част от изящните мозайки. Но същинската работа по реставрацията стартира 30 години по-късно.

„ Когато стъпихме за пръв път тук, беше нещо ужасно... Нямаше мозайка, имаше насипни камъчета “, спомня си реставраторът Райна Дечева-Учкунова.

Камъче по камъче и ръка за ръка, реставраторите съумяват да върнат разкоша на мозайките. Горният пласт изумява с над 100-те типа изобразени птици.

„ В момента подсилвам краищата с по този начин наречения ръб, който би трябвало да е под равнището на камъка, който пази мозайката от разрушение “, изясни реставраторът Димитър Станчев.

Усилията дават резултат - възродена и съвременна раннохристиянска Базилика.

Музеят съчетава античните находки и високите технологии – чувате и виждате птиците от екрана. Това са в действителност птиците от мозайките.

За да се случи това, оказват помощ Общината и Фондация " Америка за България ".

„ 7 години работихме дружно, ръка за ръка, камъче по камъче, с цел да се случи Епископската Базилика. Благодаря “, съобщи Нанси Шилър, президент на " Америка за България ".

„ Днес е ден за признателност към всички, които помогнаха това да се случи “, сподели кметът на Пловдив Здравко Димитров.

„ Красотата и историята на това свято място ми припомнят за един прелестен стих за България - Обичам българските думи, що чувам по поля и друми, обичам хубавите песни и приказките ни чудесни “, съобщи Херо Мустафа, дипломат на Съединени американски щати в България.

Проектът за възобновяване е за над 16 милиона лв..

Най-новият музей на България ще бъде отворен за гости от на следващия ден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР