Уникална за света богиня на трон отпреди 7 хиляди години,

...
Уникална за света богиня на трон отпреди 7 хиляди години,
Коментари Харесай

Богиня на трон отпреди 7000 години беше изложена в Плевен

Уникална за света богиня на престол отпреди 7 хиляди години, провокира въображението на гостите на Регионалния исторически музей в Плевен, описа в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на музея доктор Володя Попов. Той е безапелационен, че Балканският полуостров и съответно България са най-наситени в света с история и находки от тази история - движими и недвижими монументи на културата. 

Няма друго място по Земята, което да е по този начин наситено с уникати в дълъг хронологически интервал, както България, е уверен Попов като специалист-археолог. Той разкрива, че тъкмо по тези съображения, желаят пред обществеността и пред хората, които идват в музея, във всяка експозиция да демонстрират неповторими неща, които са единици в България и света.

" Първият експонат, който сме отделили в отдел " Археология " като независим, с цел да сложим акцент върху него, е една богиня, седнала на стол или на престол, от 5 хиляди години преди новата епоха. Това значи, че ни разделят 7 хиляди години от момента, в който тя е изпълнявала своите функционалности в култово-обредната система в интервала на халколита ", разясни специалистът. 

" Такива богини ние имаме четири в нашия музей, а в света няма открита нито една. Трудно е човек да осмисли уникалността на тези находки. Това са богините от халколитното населено място, намиращо се на територията на сегашното плевенско село Телиш ", добави експертът.

Помолен да разяснява обстоятелството, че тази богиня има форми на извънземно, което сме виждали в научно-фантастични продукции, археологът разяснява по този начин: " Тази богиня е достоверна в погледа, във визията, в мирогледа на хората от тези общества. Това, че във времето ние идентифицираме тези форми като вероятно форми, наподобяващи на извънземни, е тематика върху която биха могли да работят и специалисти, и хора, които имат мощно виртуално мислене ", споделя доктор Попов. Според него този неповторим експонат може да провокира въображението на гостите на музея с това, че е на 7 хиляди години и е с такива форми.

Освен тази богиня, музеят в Плевен показва в отдел " Археология " златни, сребърни и монетни съкровища, които впечатляват туристите. 
Само по време на тазгодишната Европейска нощ на музеите, когато входът бе свободен, уникатите в Плевенския исторически музей привлякоха над 8 хиляди гости.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР