Уникална птича песен, разпространена сред вид врабчета в Канада, измина

...
Уникална птича песен, разпространена сред вид врабчета в Канада, измина
Коментари Харесай

Уникална птича песен измина 3000 км за 20 години

Уникална птича ария, публикувана измежду тип врабчета в Канада, измина 3000 км за 20 години и измести обичайна, оповестиха Агенция Франс Прес и в. "Дейли мейл ".

В края на предишния век биолози забелязали, че в западните елементи на страната белогушите овесарки трансформирали края на песента си и присъщите три тона се трансформирали в два. Тази ария се популяризирала от Британска Колумбия до междинните елементи на Алберта до 2004 година, преминавайки през Скалистите планини. През 2014 година стигнала до Онтарио, а по-късно и до Квебек на източния бряг. Така станала доминантна на повече от 3000 км територия - необичаен образец за заменяне на един акцент с различен при птиците, добавя Българска телеграфна агенция.

Учените от университета на Северна Британска Колумбия разказват невероятната скорост, с която песента е минала този път, в сп. "Кърънт байолъджи ".

"Все едно човек от Квебек да дойде в Париж, да харесат акцента му и за 10 години всички парижани да приказват на квебекски " - изясни ръководителят на проучването Кен Отър пред Агенция Франс Прес.

Учените са създали 1785 записа от 2000 година до 2019 година

Ако се появи някаква оригиналност в птичите песни, тя остава районна. Трелите на канадските врабчета стават толкоз известни може би тъй като през зимата те отпътуват на юг към Съединени американски щати. Там, в Тексас и Канзас, евентуално са разменили опит, а по-късно са се върнали в земите си.

Мъжките белогуши овесарки пеят, с цел да маркират територията си. Според учените повода за разпространение на шлагера обаче не са териториални. Възможно е женските да са харесали повече новата ария, допускат биолозите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР