Уникална операция даде шанс за живот на мъж с мозъчен

...
Уникална операция даде шанс за живот на мъж с мозъчен
Коментари Харесай

С уникална операция спасиха пациент с тумор в мозъка, тежащ над 1 кг

 Уникална интервенция даде късмет за живот на мъж с мозъчен израстък с тегло над 1 кг. Зад здравното знамение стои екипът на болница " Свети Иван Рилски “ в София. Подобни случаи с толкоз огромен тумор са единствено няколко в света.

Преди две години 41-годишният Божидар стартира да изпитва мощно главоболие. Отива първо в болничното заведение в Самоков.

" Беше му изработен скенер, само че лекуващият лекар или този, който разчете резултатите, му беше споделил, че това нещо е единствено козметично. Дори се пошегува, че в случай че в един миг стартира да му пречи на шапката, може да си направи пластична интервенция и просто ще го изпилят ", описа братът на Божидар Кирил Етрополски.

С времето обаче болката се усилва. Божидар съвсем губи зрението си, а главата му очевидно се деформира. Когато попада в болница " Свети Иван Рилски “, лекарите са в потрес.

" Туморът е с размер, който заема цялата предница на главата му. Самата диагноза, безусловно и преносно, е изписана на челото. Трудно ми е да намеря пояснение и сега към момента го диря. Как е допустимо това нещо да се случи в страна член на Европейски Съюз? Подобни случаи са описвани единствено в Индия ", уточни неврохирургът доктор Емануил Найденов.

Оказва се, че заболяването е в прекомерно напреднал етап и рисковете от хирургичното лекуване са големи. Ако не бъде опериран обаче, пациентът ще загине до края на годината.

" Колебанието в мен дали да се поеме този риск беше съвсем до последния миг. Силата, която излъчваше Божидар, наименуван от 7-годишния си наследник " Железният човек ", и неговото предпочитание за живот ми вдъхнаха убеденост. В момента, в който влязохме в операционната зала, всяко съмнение изчезна ", добави доктор Найденов.  

По време на траялата през целия ден интервенция пациентът губи два литра кръв. На няколко пъти е сред живота и гибелта. Днес Божидар е контактен и се възвръща.

Нито лекарите, нито околните на Божидар обаче знаят какъв брой пари ще коства лекуването му. " Трудно е да се калкулира какъв брой тъкмо този пациент коства като разноски на болничното заведение. Ако гледаме на медицината от счетоводната й позиция, такива пациенти най-вероятно няма да бъдат лекувани в никакъв случай ", разяснява доктор Емануил Найденов.

" Огромно благодаря на всички, които ни подадоха ръка ", сподели Радка Етрополска, майка на Божидар.

Ако желаете да помогнете, може да преведете средства по следната банкова сметка:

Дарителска банкова сметка в ОББ: Божидар Етрополски

BG16 UBBS 8448 4010 5014 13

BIC / SWIFT: UBBSBGSF

Основание: За операция
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР