Уникална находка при разкопки във Велико Търново – археолозите откриха

...
Уникална находка при разкопки във Велико Търново – археолозите откриха
Коментари Харесай

Откриха златен кръст с частица от Христовото разпятие край Велико Търново

Уникална находка при разкопки във Велико Търново – археолозите откриха златен кръст с парченце от Христовото разпятие. Той е направен от злато и е извънредно необичаен. Намерен e зад олтарния дирек, заяви Би Ти Ви.

Според проф. Константин Тотев откритият кръст датира от втората половина на 12 век и е направен във Византия. Височината му е 11 см., а широчината 5,5 см. Състои се от две елементи, които се отварят и в кухината сред тях се намира частицата от Христовото разпятие.

„ Върху лицевата страна е показано Разпятие Христово, фронкирано от медальони на светци, а на гърба му е Богородица и четири медальона на светци. Кръстът е реликвата, която е била показана при градежа на църквата. Според седмото предписание на Седмия Вселенски събор – няма по какъв начин да се построи черква, без да се сложи реликва”, уточни проф. Тотев.

Археологът сподели олтарната маса на храма, той сподели гравираните върху нея три кръста.

„ Над тях има надпис на кирилица, който гласи: Цар на славата. Тоест тук имаме комбиниране сред разпятието на Голгота и Псалм 24 Давидов, съгласно който би трябвало да чакаме, да вдигнем глави и да чакаме идването на Царя на Славата”, добави проф. Тотев.

СНИМКА: Би Ти Ви
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР