Уникална мозъчна операция беше извършена в столичната болница Св. Иван

...
Уникална мозъчна операция беше извършена в столичната болница Св. Иван
Коментари Харесай

​Уникална мозъчна операция извършиха в столичната болница Св. Иван Рилски

Уникална мозъчна интервенция беше осъществена в столичната болница " Св. Иван Рилски ". Световно известният неврохирург проф. Шарбел Монайе от Франция и българския му сътрудник доцент Станимир Сираков оперираха дете на 4 години и юноша на 18 - и двамата с доста комплицирани малформации на артериите и вените. По думите на лекарите интервенциите са минали сполучливо и единствено би трябвало да се изчака пост оперативния интервал.

Едно малко момиченце - това е първата пациентка - единствено на 4 и половина. Допреди 3 месеца тя е била изцяло крепко дете. Но ненадейно получава кръвоизлив в мозъка и той сковава дясната ръчичка и дясното краче. В следствие в болничното заведение " Св. Иван Рилски " откриват мозъчна артериовенозна малформация в доста рискова и комплицирана зона на мозъка. Детето не може да се лекува с стандартната неврохиругия. Единственият вид е новаторският способ - трансвенозна емболия.
проф. Шарбел Монайе: " Преди хората се опасяваха от тази процедура, тъй като не беше още добре развита. Но тя си остава единствената, при която могат да се третират такива малформации от кръвоносни съдове, които кървят. Те наподобяват на помпа - в случай че затворим вената преди да сме освободили пътя на кръвта - тя просто ще гръмне и вие сами може да си визиите какво би станало при подобен гърмеж в мозъка. "
При тази техника лекарите се движат по съдовата система и откакто доближат до центъра на малформацията запълват патологичните съдове с така наречен тъканно лепило. Така възвръщат естественото кръвообръщение и отстраняват риска от по-нататъшно кървене.

доцент Станимир Сираков - УМБАЛ " Св. Иван Рилски ": " Сега остава да мине и пост оперативният интервал от най-малко 24 часа за пациентите, да няма някакви непредвидени затруднения, само че всичко наподобява съвършено - на процедура изцяло излекувани пациенти. "
За вторият пациент - 18-годишен юноша - това ще е еднакво на знамение. Той е с извънредно тежка епилепсия, която, както при детето, не се поддава на общоприета терапия. След интервенцията и двамата към този момент имат всички шансове - за живот без припадъци за един млад мъж и нехайно детство за едно малко момиченце.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР