Уникална и технически сложна съдова реконструкция извърши екип от Отделение

...
Уникална и технически сложна съдова реконструкция извърши екип от Отделение
Коментари Харесай

Лекари от "Софиямед" извършиха медицински подвиг и върнаха нормалния живот на 67-годишна жена

Уникална и механически комплицирана съдова реорганизация извърши екип от Отделение по съдова хирургия на УМБАЛ „ Софиямед “, отпред с доцент доктор Димитър Марков. Благодарение на тяхната интервенция е избавен от ампутация кракът на 67-годишна жена от Плевен. Тя постъпва в болничното заведение с недоволство от болки в крайници и огромна рана в предната част на ходилото. От направената й до този миг диагностика се оказва, че е с извънредно изчерпани благоприятни условия за съдова реорганизация и че не може да й бъде направена интервенция. Тя постъпва в „ Софиямед “ с диагноза Диабет и ХАНК – заболяване, което визира съдовете на долните крака.

„ След като направихме скенер ангиография се оказа, че в реалност липсват благоприятни условия за съдова реорганизация. Тогава взехме решение да създадем по-прецизно съдово проучване: селективна ангиография на съдовете на ходилото, т.к. съдовете на подбедрицата бяха изумени от съдовото заболяване. Там се появи част от стъпалната дъга с един колатерал, който беше относително съхранен. Това беше единственият късмет да спасим десния крайник на дамата, т.е. към това стръкче – а. плантарис медиалис да създадем байпаса. Тези съдове са извънредно дребни, работи се по специфична микросъдова хирургична методика. Байпасът беше изработен с вена от другия крайник. Резултатът е доста добър. Байпасът е пристъпен и дамата се усеща добре, възвръща се, към този момент е раздвижена “, изясни доцент доктор Димитър Марков, направил комплицираната интервенция.

Той е безапелационен, че такива интервенции са необичайност даже за света. В България сходна намеса за първи път се прави в „ Софиямед “. Доц. Марков уточни, че това е механически мъчно изпълнима намеса. Много лекари не се наемат да я правят, защото на доста места за жалост всеоще се счита, че байпасите под коляното са неперспективни.



Доц. доктор Димитър Марков изрича специфична признателност на екипа на Сектор Образна диагностика. На надзорен скенер след интервенцията те правят доста положителни образни реконструкции, които ще послужат за онагледяване на комплицираната намеса.

Жената, чийто крайник беше избавен от съдовите хирурзи в „ Софиямед “, ще остане под наблюдаване още 5 дни. След 10-години несполучливо лекуване на болките в крайници, тя към този момент се усеща добре и изрича голямата си признателност към доцент Марков и неговия екип.



И това е забавно: Онкогинеколози в Бургас избавиха жена след неповторима интервенция - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР