Уникална и прелюбопитна изложба по повод 140 години от Руско-турската

...
Уникална и прелюбопитна изложба по повод 140 години от Руско-турската
Коментари Харесай

Прелюбопитна изложба подредиха във Варна

Уникална и прелюбопитна галерия във връзка 140 години от Руско-турската Освободителна война подредиха във Варна. 40-те гравюри, представящи действителните бойни дейности, всеки гражданин и посетител на града може да прегледа във фоайето пред зала " Пленарна " в постройката на общината. Изложбата ще остане там до 23 март. Входът е свободен.
Тя е дело на Сдружение с нестопанска цел " Алтернатива за Варна ". Днес на откриването й участваха кметът на Варна Иван Портних, вицеконсулът на Руската федерация във Варна госпожа Александра Дергачева, ръководителят на сдружението доцент Д-р Георги Кючуков, някогашният вътрешен министър Румен Петков и доста посетители.

След края на изложбата във Варна тя ще отпътува и за останалите общински центрове във Варненска област.

Историята сочи, че на 12 април 1877 година в гр. Кишинев император всерусийски Александър II подписва квалифицирания от канцлера княз Андрей Горчаков " Манифест за оповестяване война на Османската империя ". Това не е елементарен декрет за оповестяване на война, а вярата и упованието на милиони поробени християни, тяхната фантазия за независимост и самостоятелност. В Манифеста за пръв път като непосредствена цел е декларирано възобновяване на българската държавност. Публикувано е възвание към жителите на Румънското княжество. В същия ден е издадена и заповед към Руската войска.

Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Русия е император Александър II. На 1 ноември1876 година е основана Действаща войска за Руско-турската война на Балканския полуостров. Главнокомандващ на Действащата войска е Великият княз Николай Николаевич, който има изключителни компетенции. Действията му се управляват директно от императора, който през съвсем целия интервал на войната е при Действащата войска. Във военните дейности са взели участие и румънски, сръбски, черногорски и финландски военни сили. Румънското присъединяване е изключително запаметяващо се при борбата за Плевен. При третата офанзива завладяват два редута с цената на многочислени жертви. Лейбгвардейският финландски полк се отличава в боевете при Горни Дъбник и при прекосяването на Балкана при тежки зимни условия.

Всекидневно в действителните бойни дейности вземат участие към 300 000 бойци.

Изложбата " Войната от първо лице ", създадена от екип на Сдружение с нестопанска цел " Алтернатива за Варна ", демонстрира повече от 40 гравюри на художници - офицери от съветската армия, непосредствени участници и очевидци на героичните борби, белязали победния път на съветските войски, героизма на нашите опълченци, драматизма на решаващи борби като Шипченската епопея, Битката за Плевен, Битката за София и други чутовни конфликти с значимо значение за изхода на войната. Героите са показани в трагичен пердах, в елементарен войнишки делник, в гостоприемна българска къща или в походния санитарен пункт. На доста от гравюрите с изключение на точната дата на събитието са маркирани армейската част и съответният миг - един воински дневник, достоверен и прецизен.

Гравюрите имат познавателна и художествена стойност и печелят с достоверността си. Изложбата " Войната от първо лице " е знак-възпоменание за подвига на хилядите съветски герои, които с кръвта си написаха първата страница на историята на освободеното ни Отечество. Знак, че помним с признателност!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР