Уникална генна адаптация помага на рибите да виждат цветовете на

...
Уникална генна адаптация помага на рибите да виждат цветовете на
Коментари Харесай

Рибите виждат цветовете в морските дълбини чрез генна адаптация

Уникална генна акомодация оказва помощ на рибите да виждат цветовете на дълбочина до 1500 метра под водата, където мракът е съвсем непроницаем за множеството гръбначни животни, съобщи Ройтерс.

Анализът на генома на 101 типове риби сподели, че три еволюционни разклонения дълбоководни жители имат профилирано зрение, което им разрешава да разграничават цветовете в съвсем цялостната мрачевина на рисковата им среда. Това е огромно преимущество при намиране на храна и размножаване, както и за отбягване на хищниците, предава Българска телеграфна агенция.

" Техните очи са по-чувствителни и считаме, че зрението им е доста положително в морските дълбини, " сподели Зузана Мусилова от Карловия университет в Прага - една от авторките на проучването, оповестено в сп. " Сайънс ".

Гръбначните животни имат два типа фоторецепторни кафези в ретината: светочувствителните кафези пръчици и конусчета. Конусчетата се употребяват за виждане при ярка светлина и с тях се възприемат цветовете, а пръчиците се употребяват при по-тъмни условия и с тях не се разграничават цветовете. Пръчиците съдържат фотопигмента родопсин, който реагира на друга дължина на светлинната вълна.

При 13 типа дълбоководни риби от три еволюционни разклонения било открито обилие от гени, които управляват родопсина. С помощта на пръчиците те могат да виждат цветовете в дълбоките океански води.

Рибите са дребни - с дължина към 30 см. Хранят се с планктон и скариди и населяват на 400-1200 метра под океанската повърхнина. На тази дълбочина прониква единствено остатъчна светлина, тя идва и от биолуминисцентните животни, като да вземем за пример рибата морски демон.

Вероятно рибите с такава система за виждане възприемат цветовете единствено с пръчиците, което е неповторимо измежду гръбначните животни, изясни Мусилова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР