Уникален за България операционен блок за лицево-черепна хирургия. Това съобщи

...
Уникален за България операционен блок за лицево-черепна хирургия. Това съобщи
Коментари Харесай

В Плевен отстраниха тумор от жена в уникален за България операционен блок за лицево-черепна хирургия

Уникален за България операционен блок за лицево-черепна хирургия. Това заяви през днешния ден ректорът на Медицинския университет в града, проф. доктор Славчо Томов.

Той посочи, че авангардната инсталация е доставена от университета за университетската болница "Д-р Георги Странски ". Член.-кор. проф. доктор Григор Горчев добави, че единствената по рода си у нас високотехнологична база ще послужи за образование на фрагменти, в това число и от разстояние. Ръководител на новия комплекс е доцент доктор Александър Вълков, който уточни, че инвестицията за новаторската операционна зала е 1,5 млн. лева

"Тя обезпечава на пациента сигурност и доста високо качество при работата на хирурга. С нея се оперират злокачествени и доброкачествени тумори на носа и към носните кухини, които са покрай мозъка и орбитата на окото. Затова е нужна оптималната точност ", разясни доц.Вълков. Първата интервенция на жена в дейна работоспособна възраст е осъществена от него и екипът му, който е премахнал израстък, заел околоносната празнина. Жената ще бъде изписана на третия ден.

Извадиха израстък с тегло 4,5 кг от тялото на 67-годишна жена

Апаратът е на равнището на международните стандарти и има потенциал да приема нуждаещи се освен от Плевен, а и от страната и чужбина, бе безапелационен доцент Вълков.

Иновативният план е част от академични Център за подготвеност "Леонардо да Винчи " за персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия. Общо за него университетът получава над 20 млн.лв европейско и към 3,5 млн.лв национално финансиране по Оперативна програма "Наука и обучение за образован напредък ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР