Уникален предмет - керамична глава на богинята майка, е открит

...
Уникален предмет - керамична глава на богинята майка, е открит
Коментари Харесай

Археолози за открили керамична глава на богиня майка край село Майор Узуново

Уникален предмет - керамична глава на богинята майка, е открит във видинското село Майор Узуново при археологически изследвания на неолитно населено място през лято. Това заяви на конференция в Регионалния пресклуб на Българска телеграфна агенция във Видин Георги Ганецовски, началник на археологическите разкопки.

Според него направеното изобретение демонстрира, че може да се издърпа времето на прехода от присвояваща стопанска система към произвеждаща много по-назад във времето - седмо хилядолетие преди Христа. Той показа част от откритите артефакти във вкопана инфраструктура при разкопките това лято, които дефинира като извънредно значими и скъпи, освен за българската праистория, само че и за европейската. Фрагменти от керамични лабрети, керамични дискове, принадлежности от кремък, кръстосан конус от камък и керамична глава предмет на богинята майка са открити в част от обредна постройка, в място което е служило за домакински олтар.

Тези открития приказват за една загадъчна цивилизация, която е употребила забравена от нас технология и по тази причина задачата ни е да се опитаме да я реконструираме, сподели Ганецовски. В конференцията участваха Фионера Филипова, шеф на РИМ Видин и Иван Лишков, донор на разкопките във Видинско.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР