Уникален по рода си проект в сферата на минния туризъм

...
Уникален по рода си проект в сферата на минния туризъм
Коментари Харесай

Мадан превръща закрита мина в музей

Уникален по рода си план в областта на минния туризъм ще се осъществя в община Мадан, заяви кметът Фахри Молайсенов.
Договорът по план със заглавие „ Устойчива екологично-културна валоризация на минни и кариерни обекти в трансграничния район " е утвърден за финансиране от Програмата за трансгранично съдействие Гърция – България. Подписан е бил предходната седмица.
Община Мадан (с бюджет 706 789 евро) е водещ бенефициент по плана . Предвидено е с тях да се ремонтират „ Кристалната зала “ и Музеят по рудодобив и минно дело, да се облагороди територията към тях.
Освен това се възнамерява ремонт и обезопасяване на пещера „ Шаренка ", в която има восъчни фигури на антични хора. А закрита мина ще бъде превърната в под земята минен музей „ Сполука “. 
„ Реализацията на плана ще способства за основаването на туристически атракции, които да бъдат показани сложно. Проектът още ще подкрепи община Мадан да се трансформира в по-привлекателно място за туристи, предлагайки интегриран и конкурентоспособен туристически артикул, основан на устойчивото развиване посредством минно-познавателния туризъм, подпомагащ и развиването на другите му форми, като да вземем за пример екотуризъм, се споделя в известието. 
Останалите сътрудници по плана са: Община Пилеа-Хортиатис (Гърция) – с бюджет 225 100 евро; Тракийски университет „ Демокрит “ (Катедра „ Технологии и ръководство на производството “) – 211 662 евро; Международният гръцки университет (Катедра „ Бизнес-администрация “, дисциплинираност „ Управление на туризма “) – 79 350 евро; Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “ – 37 910 евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР