Уникален жилищен комплекс на входа на Тракия ще съчетава зеленина и

Уникален жилищен комплекс на входа на Тракия ще съчетава зеленина и ...

Невиждан подземен паркинг за 700 коли в нов огромен жилищен комплекс в Пловдив!.

Уникален жилищен комплекс на входа на "Тракия" ще съчетава зеленина и иновативни фасадни елементи. С елегантен силует 9 бутикови сгради се издигат сред 6000 м2 зелена градина, детска площадка и открит фитнес. Най-новият проект на фирма "Стройколукс" носи името "Томов плаза" на известния предприемач Христо Томов, лауреат на наградата сграда на годината с предишен свой комплекс и който реализира най-успешните жилищни проекти правени от  българин в Маями. 

Това е многофункционален тип комплекс който включва жилищни единици, търговски площи, офиси и паркоместа. Позициониран в една типична градска среда, комплексът е със средно висока етажност, между 10 и 15 етажа, и е с типичния силует за квартал като "Тракия". Още преди години, когато тази територия е била урбанизирана, в нея е заложен моделът на по големи и високи жилищни структури -  с широките булеварди, с мащабното озеленяване, парковете, които кметът продължава да развива, разширява и обновява и днес. Подобно както и в Америка там, където е предвидено да се строят даден тип сгради като височина и плътност, всички трябва да се съобразяват с това. Иначе би било нетипично,  ако не се вписва в заобикалящата среда. 

В "Томов плаза" се планират 555 жилища, развити в 9 отделни сгради. Поради голямата площ на парцела се разрешава  над 70 000м2 РЗП, но предприемачът не се е възползвал от това е сам я редуцирал с 30%. Всичко около сградите се благоустроява в огромна градина от близо 6 дка – един зелен вътрешен двор с шадравани, детска площадка, фитнес на открито, мини футболно игрище. Към тях ще има спокоен кът с пейки за срещи и разговори на по-възрастните обитатели. 

Невиждан подземен паркинг от 20 000 кв. м.с близо 700 паркоместа! "По норма сме задължени да осигурим по едно паркомясто на апартамент и съм доволен, че управата на града вече стриктно спазва това изискване. Да, действително превишаваме нормата, но автомобилите в града се увеличават с всеки изминал ден. След време почти всяко семейство ще разполага с поне 2 коли и трябва да се осигурят достатъчно паркоместа", твърди предприемачът. 

След конкурс архитектурата на "Томов плаза" е поверена на арх. Едвард Христов един от най-опитните архитекти в града.. Над година  му е отнело да позиционира сградите по най-перфектният начин спрямо мястото, изложението, посоките. Умелото начупване на фасадата, предотвратява усещането за" стена", каквато опасност съществува при такива големи проекти. Част от фасадите са облечени с HPL в дървесен цвят. Друга част е с еталбонд и трета със силикатни мазилки. Детайлите по фасадите също са доста впечатляващи с ефирна конструкция от метални плетки. Светлината ще преминава през тази мрежа и ще създава неповторим ефект на сградата особено вечер.

За да гледате видеото, трябва да активирате Javascript.

Източник: plovdiv24.bg