Уникален експонат ще бъде експониран за разглеждане през ноември в

...
Уникален експонат ще бъде експониран за разглеждане през ноември в
Коментари Харесай

Показват уникален камък от времето на император Нерон

Уникален експонат ще бъде експониран за разглеждане през ноември в музея в Акве Калиде. Това е камък от времето на император Нерон, който беше открит по време на археологическите изследвания в туристическия комплекс.

Посетителите ще бъдат и първите, които могат да видят камъка на император Нерон, защото до момента той не е бил показван пред аудитория, тъй като е бил в интервал на изследване.

Уникалността на находката идва от обстоятелството, че бележи прелом в досегашната научна догадка за началото на градежа на Римските терми в Акве Калиде. Доскоро се предполагаше, че термалният комплекс е построен от император Траян през II в. сл. Хр., защото останалите римски бани в района са издигнати по това време.

След разкриване на надписа върху камъка, долната хронологическа граница на римските обекти в Акве Калиде се измества при започване на втората половина на I в. сл. Хр. като това се илюстрира от надпис на Нерон за изграждане на баня. Според Н. Шаранков началото на Акве Калиде се датира сред 60 и 68 година от I в. Проучвателят позволява, че е допустимо банята да е построена към 61 година, когато Нерон строи пътища и пътни станции в провинция Тракия. Археологическите изследвания, ръководени от археолог доцент Димчо Момчилов, разкриват още няколко структури към средата на I в., сред които е мраморен басейн.

Цената на посещаване на музея е 4 лева за постоянен билет, 2 лева за възпитаници и пенсионери.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР