Уникален документ от залавянето на Васил Левски е бил открит

...
Уникален документ от залавянето на Васил Левски е бил открит
Коментари Харесай

Откриха уникален документ от залавянето на Левски, който може да преобърне историята

Уникален документ от залавянето на Васил Левски е бил открит в масивите на Османския списък, оповестяват от музея на Апостола в Карлово. Това е първият достоверен документ за залавянето на Апостола, написа.

В края на м. ноември в масивите на Османския списък в Истанбул беше открита депеша от мютесарифа в Търново Али бей до Великото везирство, изпратена на 28 декември 1872 година, с която той рапортува за залавянето на Васил Левски в Къкрина.

Това е първият достоверен документ за залавянето на Апостола, произхождащ от османската администрация, който става прочут за откриватели и читатели.

Текстът на шифрованата депеша, както и други оповестени наскоро документи, удостоверява също, че Васил Левски е прочут за управляващите "в качеството на началник на цялата революционна организация, разкрита по време на правосъдния развой в София, и от три-четири години подстрекател и подбудител на протести и ужас " доста преди Арабаконашкия грабеж и последвалите разкрития от страна на хванатите комитетски дейци по време на разпитите - съгласно документа "от седем-осем месеца насам ".

Телеграмата е издирена от уредника в музея Виктор Комбов и в превод на проф. Орлин Събев е оповестена към този момент в новото допълнено и модифицирано издание на сборника "ЛЕВСКИ ПРЕД СЪДА НА ПОРТАТА ", излязъл преди Коледа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР