Уникален бронзов паметник на историческия закрилник на арменците Пейо Яворов

...
Уникален бронзов паметник на историческия закрилник на арменците Пейо Яворов
Коментари Харесай

Уникален бронзов паметник на Яворов в Двора на кирилицата

Уникален бронзов монумент на историческия покровител на арменците Пейо Яворов бе подложен на видно място в новата Алея на писателите в Двора на кирилицата в Плиска в навечерието на 140 година от неговото рождение, което публично ще бъде празнувано през януари 2018 година в Чирпан. Бюстът на българския стихотворец и бунтовник е подаяние от Съюза на арменците в Европа, а основателят и собственик на Двора на кирилицата Карен Алексанян е отдредил централно място за него в патриотичния комплекс на каменните букви в Плиска.
Автор на скулптурата е Аршак Тжикян. На церемонията, на която бе положена пръст от родната къща на поета в Чирпан, участваха ръководителят на Съюза на арменците в Европа Артур Хованисян, зам.-председателя Рубен Вартанян и Гаро Кумурян, член на управлението. 
Това е следващият възвишен монумент на Пейо Яворов по родните ширини, построени от признателните арменци у нас на всевъзможни емблематични места. В арменската столица създателят на разтърсващата елегия "Арменци " е увековечен с учебно заведение, монумент и бул..
Бронзовият монумент ще бъде част от огромен живописен отбор включващ 14 бюста. Вече са сложени барелефи на писатели от над 10 народности. Пак наоколо до новооткритата твърдина "Кирилица " към цялостния културно-исторически комплекс са планувани да бъдат вдигнати над 100 бюста, също на писатели от страни на Кирилския свят. Дворът на кирилицата се трансформира в притегателно място на голям брой родолюбци от страната и чужбина. Патриотичната идея реализира и различен важен резултат- първата българска столица Плиска се върна в европейската туристическа карта.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР