Уникален барелеф на Свети Георги Победоносец сътвори младият Петър Чорев

...
Уникален барелеф на Свети Георги Победоносец сътвори младият Петър Чорев
Коментари Харесай

Този секси мъжага от Разлог направи нещо уникално с чукове, длета и шлайфмашина

Уникален барелеф на Свети Георги Победоносец сътвори младият Петър Чорев от разложкото село Елешница. Творбата му е издълбана върху отвесна канара в местността Четирите бора над родното му село и е плод на съвсем двумесечен труд. Тя се вижда още от входа на селото и ще посреща жителите и гостите му. Барелефът е необятен 3,3 м в основата и 3,8 м висок, даже по-голям от Мадарския конник, който е с размери 3,1 м в основата и 2,8 м на височина, написа Struma.bg.

Уникалният барелеф, издълбан от сръчните ръце на един млад, 27-годишен надарен създател благодарение на чукове, секачи, длета и шлайфмашина, дава поръчка да се трансформира в най-голямата атракция в Разложката долина. За изработката му Петър Чорев издига триметрово скеле и опъва кабели за зареждане на машините от родната си къща, която е на към 150 метра от скалата. Започва да работи върху плана си на 10 юли, като употребява за модел дребна икона на светеца. Барелефът към този момент е изцяло приключен, остава единствено да се инсталира плоча с надпис.

Скромен, надарен и доста земен – това споделят елешничани за създателя на това произведение на изкуството. Петър Чорев е приключил Професионалната лесотехническа гимназия в Банско, компетентност „ Дърворезба “. Продължава образованието си в ЮЗУ „ Неофит Рилски “ – Благоевград, където приключва „ Изобразително изкуство “.



Няма съответна причина, която да е предизвикала младия създател да извае Свети Георги Победоносец, а концепцията му да направи нещо върху скалата, която е тъкмо над прозорците на родната му къща, стартира да се върти в главата му още през 2013 година. Четири години по-късно фантазията му е реалност. Равносметката е няколко изгорели машини в процеса на работа от финия прахуляк, доста труд, себеотдаване и отделено време, само че и доста обич, вложена в едно неповторимо създание, и нито капка страдание за подхванатата стъпка.

„ Просто ми се твори и желаех да направя нещо хубаво, което да остане. Когато имам свободно време, постоянно рисувам, само че това ми беше една отдавнашна концепция и фантазия. Още отпреди три-четири години желаех да направя нещо красиво и в този момент се веселя, че съумях. Предстои разчистване на пътеката до скалата, с цел да може всеки, който желае да види барелефа, умерено да стигне до него. Мястото е стръмно, само че се стига до него. Кметът пое ангажимент да спомага и да изследва опцията до мястото да се прокара електричество, с цел да се освети, и се надявам да стане “, описа П. Чорев и показа, че към момента няма различен предстоящ план, само че има предпочитание да направи и реализира и различен сходен, даже по-голям по мащаб от този. А локалните към този момент имат и своите оферти – надареният им съгражданин да сътвори нещо и върху голямата канара навръх входа на село Елешница.

Дело на Петър Чорев е и стенописът на параклиса „ Свети Илия “ в Елешница. Дарил е и две свои икони на локалната черква „ Св. Атанасий “. Първата – Плачещата Богородица, я подарява още през 2009 година на светлия християнски празник Великден, а втората – Богородица с младенеца, малко по-късно. Тя е с размери 1.00 м/0.70 м.

Предстои барелефът да бъде осветлен, за което Петър към този момент е приказвал с локалния духовник отец Костадин Касапинов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР