UniCredit отчита по-добра печалба от прогнозираното от анализатори за второто

...
UniCredit отчита по-добра печалба от прогнозираното от анализатори за второто
Коментари Харесай

Unicredit отбелязва устойчив финансов растеж

UniCredit регистрира по-добра облага от плануваното от анализатори за второто тримесечие на 2018 година

Още по тематиката
Забавянето на икономическия напредък в Италия затруднява намаляването на недостига

Финансовият министър би трябвало да съчетае условията на Европейски Съюз и популистките обещания на ръководещите
9 юли 2018
FT: Unicredit обмисля обединение със Societe Generale

Двете банки имат поделения в България - Уникредит Булбанк и Сосиете женерал Експресбанк
4 юни 2018 Италианската Unicredit регистрира по-добри резултати, които приказват за допустимо разгръщане на групата и даже бъдещо обединение с други компании. Докато чистата оперативна облага за второто тримесечие възлиза на близо 2 милиарда евро, банката означи и растеж от 15% за първото полугодие по отношение на същия интервал през 2017 година Unicredit, която в България е притежател на най-голямата банка Уникредит Булбанк, се оправя по-добре от прогнозите на анализатори, което се дължи на закриване на част от работните места и на някои подразделения.

Дейностите на банката изпреварват стратегическия й проект Transform 2019, което кара основния изпълнителен шеф Жан Пиер Мустие да обмисля бъдещето развиване на финансовата институция: " Искаме да сме измежду паневропейските спечелили ", разгласи Мустие на конференция, представен от Bloomberg. Той е от дребното в сектора, които могат да си разрешат да обмислят уголемение на структурите си. Мустие счита, че обединение с задгранична банка е малко евентуално, само че през двегодишния си мандат на поста съумява да стабилизира финансовите позиции и да понижи разноските. Обемът на заемите с неприятна експозиция понижава до 7.2% за годината, което реализира задачите, планувани за края на 2019 година

Задоволително показване

Оперативната облага за второто тримесечие бележи растеж от 7.9% в съпоставяне със същия интервал на предходната година и доближава 1.8 милиарда евро. Нетната облага обаче е намаляла с 13% спрямо 2017 година до 1 милиарда евро. Устойчиво е представянето и на кредитните размери за същия интервал, които нарастват с 9 милиарда евро по отношение на първото тримесечие на годината. Освен нарастване на облагата се следи и спад при оперативните разноски. За последните три месеца те понижават до 2.7 милиарда евро, което е с съвсем 3% по-малко от предходните три месеца.

Unicredit се радва на нарастване и при чистата облага за полугодието, която доближава 2.1 милиарда евро, а приходите надвишават 10 милиарда евро. Като съществена причина за положителните резултати от банката показват мощното показване на всички подразделения, като оперативните разноски също са съкратени до 5.4 милиарда евро, или с 6% по-малко по отношение на същия интервал през 2017 година

" Продължаващото сполучливо осъществяване на Transform 2019 е в основата на устойчивата комерсиална динамичност, която наблюдавахме през второто тримесечие ", разяснява още Мустие в изказването си до медиите. Той акцентира, че чистият лихвен приход е повишен с 1.6% до 2.7 милиарда евро.

От банката допълват, че главен принос за позитивния резултат има районът на Централна и Източна Европа, където е регистрирана чиста облага от малко над 470 млн. евро за второто тримесечие, или най-високата в групата, и съвсем 890 млн. евро за първото полугодие.

Италианската група е измежду най-големите в района и обслужва 25 млн. клиенти в 14 страни. Само за последните три месеца броят на потребителите се е нараснал с 317 хиляди в Централна и Източна Европа.

По-малки разноски и по-малко заделени хранителни запаси за неприятни заеми усилват чистите доходи до малко над 1 милиарда евро, което е със 70 млн. повече от междинните прогнози на анализатори на Bloomberg 930.6 млн. евро. Целта на банката за 2019 година е постигане до 4.7 милиарда евро годишни чисти доходи. Според Андреа Филтри, анализатор към Mediobanca, представен от Bloomberg, резултатите на Unicredit и най-много намаляването на разноските и възстановяване качеството на акциите ще се одобряват добре на пазара.

" Unicredit още веднъж реализира постоянни резултати през първата половина на 2018 година макар по-предизвикателния пазар и геополитически подтекст ", споделя Мустие в прессъобщение. Той прибавя, че до края на годината се чака италианската банка да е затворила нужните подразделения в Западна Европа, записани като цел в Transform 2019.

Според анализатори натискът за огромни доходи в институцията стартира да отслабва. Увеличението на облагата се поддържа и от " мощни базови доходи ", считат анализаторите от Jefferies Бенджи Крийън-Сандфорд и Марко Николай.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР