Унгарците, живеещи в чужбина, са обект на засилено внимание от

...
Унгарците, живеещи в чужбина, са обект на засилено внимание от
Коментари Харесай

Унгарците в чужбина са сигурен източник на гласове за Орбан

Унгарците, живеещи в чужбина, са обект на засилено внимание от премиера Виктор Орбан, който се стреми да им угажда. Те са извоюван електорат за неговата партия ФИДЕС и гласовете им може да се окажат от решаващо значение на парламентарните избори на 8 април.

Многократни визити на място, писма, подканващи тези етнически унгарци да се запишат в изборните описи: водачът с националистически уклон, борещ се за трети следващ мандат, не пести никакви старания, с цел да си обезпечи тези гласове, 95 от които преди четири години бяха в негова поддръжка.

Около 2 милиона унгарци живеят отвън границите на Унгария вследствие на разделянето на страната през 1920 година с Трианонския контракт, натрапен след провалянето на Австро-Унгария през Първата международна война. Чувството за етническа принадлежност в тази диаспора остава живо, както демонстрира атмосферата на футболния стадион в Дунайска Стреда, на принадлежащия през днешния ден на Словакия дунавски бряг.

Скандирания на маджарски, флагове с цветовете на Велика Унгария: " Нашата татковина е Унгария ", изяснява Габор Рач, гражданин на града с 23 000 поданици. След връщането си на власт през 2010 година Орбан неотложно усети изгодата, която може да извлече от тези евентуални гласоподаватели. Той прокара един след различен два закона, даващи на тези малцинства унгарско поданство - и право да гласоподават, в това число по пощата.

Успешен ход

Макар че Словакия, където живеят половин милион етнически унгарци, отвърна незабавно, забранявайки приемането на второ поданство, над един милион унгарци желаеха маджарски паспорт, изключително в Румъния, където живее повече от половината унгарска диаспора. Този ход, придружаван от финансиране на учебни заведения и унгарскоезични институции в прилежащите страни, се оказа повече от печеливш за партия ФИДЕС.

" Орбан приказва в национални и етнически категории, което притегля унгарците, живеещи от другата страна на границата ", акцентира пред Агенция Франс Прес Нандор Барди, историк в Академията на науките в Будапеща. Освен това по този метод ФИДЕС изпревари своят главен съперник, крайнодясната партия " Йоббик ", показва той.

Разширяването на правото на глас на диаспората обаче беше подложено на остри рецензии от лявата съпротива, която счита, че единствено тези от новите жители, които заплащат налози в Унгария, би трябвало да имат право да гласоподават.
Позиция, която беше публично отхвърлена от Агота Цинейе, 30-годишна избирателка на ФИДЕС от унгарското малцинство в румънския град Клуж-Напока. " Като жители би трябвало да имаме същите права като в Унгария, даже да не плащаме налози ", акцентира тя.

Диаспора - да, емигранти - не

Опозицията показва, че парадоксално, унгарците, родени в Унгария и живеещи в чужбина, не могат да гласоподават по пощата.

" Правителството може елементарно да даде правото на гласоподаване по пощата на емигрантите. За осем години обаче то не го направи, тъй като това са тъкмо хората, на които се е наложило да изоставен Унгария поради неговата политика ", възмущава се Миклош Хайнал, представител на новата центристко-либерална партия Движение " Моментум ".

През 2014 година обаче изборната интензивност на диаспората остана под очакванията на държавното управление. " Орбан очакваше, че един милион нови притежатели на паспорти ще се трансформират в един милион признателни гласоподаватели, само че това не се случи ", отбелязва Роберт Ласло, анализатор в института " Политически капитал " в Будапеща. 130-те хиляди гласа на диаспората, при сбор малко над 5 милиона, разрешиха обаче на ФИДЕС да получи депутатското място, от което Орбан се нуждаеше, с цел да резервира удобното за него квалифицирано болшинство от две трети от депутатските места в Народното събрание.

За четири години броят на унгарците от диаспората, които са се записали в изборните описи, се удвои и съгласно прогнозите се чака минимум 250 000 от тях да вземат участие в изборите идващия месец. " Все едно ненадейно се е появил нов град цялостен с гласоподаватели на ФИДЕС ", означи на самостоятелния маджарски уебсайт " 24 " коментаторът Йожеф Шпирк.

Контингент, който съгласно анализаторите може да се окаже доста скъп след " предупредителния изстрел ", който беше за ФИДЕС изненадващата загуба на един от нейните бастиони, град Ходмезьовашархей, на локалните избори предишния месец. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР