Унгарците гласуват днес на невиждани първични избори на опозицията, предаде

...
Унгарците гласуват днес на невиждани първични избори на опозицията, предаде
Коментари Харесай

Унгарците гласуват на първични избори на опозицията

Унгарците гласоподават през днешния ден на невиждани първоначални избори на опозицията, съобщи Франс прес. Първичният избор се създава близо половин година преди парламентарните избори в Унгария, планувани за април следващата година. Шест опозиционни партии - от националисти и крайнодесни до леви - взеха решение да обединят силите си в съпротива против премиера Виктор Орбан на вота следващата година. На днешните първоначални избори се избират претендентите, които ще бъдат издигнати за изборите през април, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Първичният избор продължава до 26 септември. Ако е належащо ще има и втори тур, който ще е от 4 до 10 октомври, като тогава ще се гласоподава за тримата кандидати за министър председател, излезли отпред в първия тур.

Петима са претендентите на опозицията за министър председател, а стотици са опозиционните претенденти за депутати във всеки един от изборните региони на страната. Гласува се по едно и също време онлайн, само че и в особено обособени секции на централните площади, из парковете, в комерсиалните центрове.

Вотът стартира в 8 сутринта локално време. Малко по-късно обаче беше прекратен краткотрайно поради щета в компютърната система, която уредниците на гласуването приписаха на хакерска атака. Вотът ще бъде възобновен в понеделник.

Сред петимата претенденти на опозицията за предстоящ министър председател на Унгария за любимци са считани демократичният кмет на Будапеща, бранител на зелените дела - Гергей Карачон, който е на 46 години, водачът на крайнодясната партия Йоббик - Петер Якаб, който е на 41 години, и евродепутатката социалистка Клара Добрев, която е на 49 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР