Унгарското правителство предложи законодателство, което ще затегне контрола му върху

...
Унгарското правителство предложи законодателство, което ще затегне контрола му върху
Коментари Харесай

Орбан затяга контрола над съдилища и училища с алтернативни учебни методи

Унгарското държавно управление предложи законодателство, което ще затегне контрола му върху съдилищата и самостоятелните учебни заведения в страната, съобщи " Ройтерс ".

Една от ограниченията, импортирани в Народното събрание предходната седмица, ще укрепи Конституционния съд, в който множеството съдии се избират от ръководещата партия.

Откакто завоюва властта преди съвсем 10 години, партията на премиера Виктор Орбан стегна контрола върху медиите и съдилищата, постоянно влизайки в спор с Европейския съюз.

По-рано този месец държавното управление изостави противоречивите си проекти за основаване на обособени административни съдилища. Управляващите обаче дадоха обещание да прокарат законодателство, което да форсира делата в административните съдилища, в които са забъркани държавни органи, а правосъдният министър Юдит Варга внесе законопроект от 200 страници предходната седмица.

Той ще разреши на държавните органи да апелират в Конституционния съд решения на съдилища на по-ниска инстанция, в случай че мислят, че те нарушават конституционните им права или лимитират властта им.

Според " Амнести интернешънъл " законопроектът ще ускори контрола на Конституционния съд върху по-нискоинстанционните съдилища.

Унгарският Хелзинкски комитет съобщи, че предлагането ще разреши на държавното управление да насочи политически чувствителни случаи към Конституционния съд, който постоянно в предишното е взимал решения в интерес на държавното управление. Той има 15 члена, избирани от Народното събрание, в който " Фидес " разполага с болшинство от две трети.

По думите на Варга държавното управление желае да даде " ясна рамка " за административните каузи и да форсира процеса по обжалване.

Промени за учебните заведения

Правителството внесе в Народното събрание и законопроект, който ще принуди самостоятелните учебни заведения да аплайват наново за лицензите си от идната година. Така бъдещата им активност ще зависи от утвърждението на министъра на образованието.

Алтернативните учебни заведения, чиито способи на преподаване и образователни стратегии са разнообразни от тези в държавните, ще би трябвало да аплайват за ново позволение от април. Тези, които не съумеят, няма да могат да работят идната образователна година.

" От в този момент нататък ще зависи от прищевките на министъра да взема решение кои учебни заведения ще могат да действат и кои не ", разяснява Мартон Ашбот, юрист в унгарския Съюз за цивилен свободи.

Според законопроекта измененията ще подсигуряват съгласуемост измежду учебните заведения.

Унгарският Валдорфски съюз, група на различни учебни заведения, съобщи, че измененията ще сложат завършек на държавното признание на различните образователни способи.

Милиардерът Джордж Сорос към този момент влезе в спор с държавното управление поради образованието. Неговият Централноевропейски университет беше заставен да отвори кампус във Виена тази година, откакто съобщи, че основни курсове са били изключени от Унгария.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР