Унгарското правителство по безпрецедентен за ЕС начин контролира медиите от

...
Унгарското правителство по безпрецедентен за ЕС начин контролира медиите от
Коментари Харесай

НПО-та зоват ЕС да защити медийната свобода в Унгария

Унгарското държавно управление по невиждан за Европейски Съюз метод управлява медиите от 2010 година насам, установяват в отчет шест интернационалните неправителствени организации, представени от осведомителните организации. Сред тях са НПО-та, Международният институт по печата, Комитетът за отбрана на публицистите, " Репортери без граници ". Те считат, че министър председателят Виктор Орбан и кабинетът му редовно нарушават независимостта, свободата и плурализма на медиите, намесва се на медийния пазар и основава разделяне в журналистическата общественост в Унгария.

Говорителят на унгарското правителство  Золтан Ковач изрично отхвърли рецензиите.  " Факт: малкия екран с най-голяма публика, новинарският портал с най-вече читатели и най-голямото седмично издание открито симпатизират на опозицията. А в отчета се споделя, че опозиционните медии са изложени на непрекъсната опасност, запушва им се устата. Какво? ", написа той в профила си в Туитър.

Докладът е представен преди срещата на върха на ЕС следващата седмица, на която ще се разисква дали Унгария да бъде наказана заради подкопаване на демокрацията. Управляващите в Унгария въведоха контрол над медии, правосъдната система и неправителствените организации, което накара Екологичен потенциал да задвижи наказателна процедура по чл. 7 на Лисабонския контракт, което може да докара до отнемането на правото й на глас. Евролидерите ще разискват на 10 декември с министрите по вътрешните работи процедурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР