Унгарското правителство планира да създаде нов висш съд, който да

...
Унгарското правителство планира да създаде нов висш съд, който да
Коментари Харесай

Унгария пак събуди безпокойство с планове за нов административен съд

Унгарското държавно управление възнамерява да сътвори нов върховен съд, който да се занимава с въпроси, свързани с обществената администрация, разгласи правосъдният министър, представен от " Ройтерс ". Новината идва макар опасенията на опозицията, че сходно деяние може да усили политическото въздействие върху съдиите.

Дясното държавно управление на премиера Виктор Орбан, който бе избран отново с огромно болшинство предишния месец, в началото опита да сътвори нов съд през 2016 година, само че проектът бе блокиран от Конституционния съд.

Правосъдният министър Ласло Трочани отхвърли опасенията, че държавното управление ще изпълни новия орган със съдии, правилни на Орбан. " Мисля, че е настъпил моментът да приключим работата (по основаването на новия съд) ", уточни той, допълвайки, че министерството му ще показа предложение, което да успокои опозиционните партии.

След успеха предишния месец партията на Орбан " Фидес " в този момент разполага с болшинството от две трети в Народното събрание, от което се нуждае, с цел да сътвори новия съд.

Орбан, който заложи на антиимигрантска платформа за преизбирането му за трети следващ мандат, през последните години влиза в конфликти с Европейски Съюз по разнообразни въпроси, в това число рестриктивните мерки за свободата на медиите и ранното пенсиониране на съдиите.

По думите на Трочани съдът за обществена администрация е част от правната система на няколко страни от Европейски Съюз, в това число Чехия, Австрия и Германия, където работи добре, и няма причина това да не се случи и в Унгария. " Съдилищата са изцяло самостоятелни от правосъдното министерство ", акцентира той в отговор на въпрос на народен представител.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР