Унгарското правителство обяви в четвъртък най-амбициозните до момента в ЕС

...
Унгарското правителство обяви в четвъртък най-амбициозните до момента в ЕС
Коментари Харесай

Най-икономични в ЕС: Унгария планира да свие 25% от потреблението на газ

Унгарското държавно управление разгласи в четвъртък най-амбициозните досега в Европейски Съюз проекти за спестовност на потреблението на газ.

Директорът на кабинета на премиера Виктор Орбан Гергели Гуляс съобщи, че държавното управление си слага за цел да понижи потребления през отоплителния сезон газ с 25% за сметка на публичните институции и компании. Изключение ще бъде направено единствено за лечебни заведения и за обществените институции, оповестява Ройтерс.

Европейската комисия прикани страните членки, поради проблемите с понижените доставки на съветски газ, който до неотдавна имаше максимален дял в европейския импорт.

Гуляс също по този начин прикани потребителите да употребяват газ и електричество спестовно, като добави, че държавното управление ще контролира цените на дървата за огрев, с цел да подсигурява, че семействата имат достъп до горивото на налични цени преди отоплителния сезон.

Преди това държавното управление отстрани рестриктивните мерки за сеч, с цел да разреши на семействата да се запасят, което провокира.

" В рамките на идващите две седмици министерствата би трябвало да изложат своите проекти, тъй че да употребяват единствено 75% от миналогодишните количества газ ", сподели Гуляс на седмичен брифинг за медиите.

Според разетите това би лимитирало потреблението на газ в Унгария с към 200 млн. кубически метра от общо 10 милиарда куб. метра, употребявани годишно, в това число 3.5 милиарда куб. м, употребявани от семействата.

" (Общото потребление) ще намалее, защото промишлеността ще стартира да употребява по-малко сама по себе си. Публичният бранш ще бъде заставен да употребява по-малко, до момента в който мисля, че семействата също се стремят да преминат към различни горива ", заключи шефът на кабинета на Орбан.

Температурата за отопление в постройките на обществената администрация ще бъде лимитирана до 18 градуса по Целзий, сподели Гуляс.

Ръстът на европейските енергийни разноски тласна външнотърговския баланс на Унгария о в алено, като дефицитът надвиши 1.15 милиарда евро през юли, главно поради повишаването на горивата.

Колебливостта в европейските цени на газа също оказва напън върху форинта, най-зле представящата се валута в Централна Европа заради мощната взаимозависимост на Унгария от съветския импорт на сила и несигурността по отношение на достъпа до финансиране от Европейски Съюз.

Унгария е единствената страна, чийто проект за възобновяване не е утвърден от Брюксел и сега против нея тече друга п поради систематични отклонения от върховенството на правото.

Икономисти от Hungarian Bankholding пресмятат, че утежняването на комерсиалните условия на Унгария може да тласне комерсиалната й сметка към недостиг от 6 до 6.5 милиарда евро тази година, откакто предходната приключи с бюджетен остатък от 1.6 милиарда евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР