Унгарският външен министър Петер Сиярто е подчертал по време на

Унгарският външен министър Петер Сиярто е подчертал по време на ...

Унгария обвини в лицемерие критикуващите Русия западни страни.

Унгарският външен министър Петер Сиярто е подчертал по време на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Майк Помпео лицемерието на западните страни към Русия, съобщават руските медии.

По време на пресконференцията Помпео е говорил за значителното нарастване на влиянието на Русия на международната сцена. Освен това той подчертал, че руската страна "не споделя стремежа за свобода".

"Не можем да позволим на Путин да сее разцепление между приятели в НАТО. Унгария знае от собствената си история, че авторитарна Русия никога няма да бъде приятел на свободата и суверенитета на по-малките страни", коментирал държавният секретар на САЩ.

В отговор на това Сиярто отбелязал, че сътрудничеството с Москва нямало да попречи на Будапеща да бъде надежден съюзник на Вашингтон и Брюксел.

"Що се отнася до Русия - казах на държавния секретар за това - това е огромно лицемерие и политическа коректност на политическата сцена в Европа. Защото не унгарски или централноевропейски енергийни компании участват в "Северен поток-2" заедно с "Газпром". На Петербургския международен икономически форум в качеството на главен гост беше поканен не министър-председателят на Унгария, а френският президент. И до Путин на сцената седяха не ръководители на унгарски енергийни компании, а ръководителите на най-големите западни корпорации", подчерта унгарският първи дипломат.

Освен това Сиярто призовал да се оцени мащаба на търговията на европейските страни с Русия.

"Ние сме, да кажем така, доста зле, за да ни представяте така, сякаш имаме тесни връзки с Русия", заключил унгарският външен министър.

По-рано Сиярто вече настоя, че смята за неоснователни обвиненията на Европейския съюз срещу Будапеща за твърде силно сближаване с Русия. Според него Брюксел поддържа много по-близки отношения с Москва, но "единствената разлика е, че те се опитват да прикрият големия бизнес под привидни кавги". /news.bg

Източник: dnesplus.bg