Унгарският премиер Виктор Орбан защити действията на правителството си в

...
Унгарският премиер Виктор Орбан защити действията на правителството си в
Коментари Харесай

В писмо до ЕНП Орбан отхвърли критиките за върховенството на закона в Унгария

Унгарският министър председател Виктор Орбан отбрани дейностите на държавното управление си в региона на демокрацията, корупцията и върховенството на закона след въпроси от Европейската национална партия, част от която е неговата партия " Фидес ", съобщи " Политико ".

В документ от девет страници, адресиран до някогашния австрийски канцлер Волфганг Шюсел и забелязан от " Политико ", унгарският водач, участието на чиято партия в ЕНП бе замразено през март, отговори на серия от въпроси за положението на върховенството на закона в страната.

" Съжалявам, това е цялостен парадокс ", написа Орбан в отговор на изказване на ЕНП, че неналичието на европейски знаци на формалните здания (в Унгария) и на тези на партията е поразителна и от елементи е знак, че " Фидес " не споделя същия европейски ангажимент, както други партии членове на ЕНП ".

Шюсел, дружно с някогашния ръководител на Европейския съвет Херман ван Ромпой и някогашния началник на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг, е член на специфична комисия, натоварена от ЕНП да изследва дали " Фидес " се придържа към демократичните стандарти.

Членството на партията бе замразено поради растящите опасения, че с дейностите си унгарското държавно управление подкопава независимостта на институции, както и поради финансираната с държавни пари акция против ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, почитан член на ЕНП.

Попитан дали партията му е " подготвена да спре да води акция против европейските институции, както се случи в предишното, да се въздържа от представянето на ЕНП в негативна светлина и от персонални нападки против управлението на ЕНП в речи и публикации ", Орбан написа, че " резервираме нашето право намерено да подлагаме на критика която и да е институция на Европейския съюз, ЕНП, както и техните водачи, когато имаме различия ".

Помолен да изясни какво има поради под израза " нелиберална страна ", която Орбан споделя, че построява в Унгария, министър председателят написа, че " без значение дали човек го приема или не – християндемократите са нелиберали по формулировка ".

Той също така отхвърли опасенията на ЕНП за централизация на медийна мощ в ръцете на малко на брой и написа, че държавното управление му работи с " нулева приемливост " към всяка форма на расизъм.

В отговор на въпрос по какъв начин би подобрил битката против корупцията поради неприятното показване на Унгария в класацията на " Прозрачност без граници " Орбан отбрани достиженията на държавното управление си по случаи на корупция. " Прозрачност без граници " е организация, финансирана от (унгарско-американския предприемач Джордж) Сорос. Тя е явно предубедена и политически стимулирана. Ние не взимаме поради този отчет ", уточни Орбан.

" Политико " прецизира, че " Прозрачност без граници " е получавала финансиране от редица организации, измежду които е фондация " Отворено общество " на Сорос, само че също по този начин от държавни организации, Организация на обединените нации и Европейската комисия.

Опозиционни маджарски политици оспорват отговорите на Орбан, а евродепутат социалист изпраща лични отговори на ЕНП за положението на върховенството на закона в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР