Унгарският премиер Виктор Орбан ще приветства германския канцлер Ангела Меркел

...
Унгарският премиер Виктор Орбан ще приветства германския канцлер Ангела Меркел
Коментари Харесай

Меркел и Орбан: Заедно за годишнината от падането на Желязната завеса на фона на нови разделения

Унгарският министър председател Виктор Орбан ще приветства немския канцлер Ангела Меркел в понеделник в град Шопрон, с цел да отбележат главен миг при рухването на Желязната завеса през 1989 година, съобщи БГНЕС.
Срещата ще събере двамата водачи, с цел да честват разрушаването на историческа преграда в Европа, само че въпросът по какъв начин би трябвало да се ръководи континента в този момент обтегна връзките сред двамата водачи през последните години. Орбан беше изострен критик на решението на Меркел през 2015 година да отвори границата на Германия за тези, които бягат от зоните на спорове в Близкия Изток.
Двамата политици ще отбележат 30-годишнината от " Паневропейския пикник " на унгарско-австрийската граница, по време на който най-малко 600 източногерманци минаха границата и избягаха на независимост на Запад. Събитията по това време съставляват първото всеобщо изселване на източногерманци след построяването на Берлинската стена през 1961 година и се преглеждат като основен фактор при рухването на самата стена три месеца по-късно.
Възпоменанието ще бъде рядка среща сред двамата огромните оживели в европейската политика – Меркел, която е на поста си поста от 2005 година и Орбан - от 2010 година. Последната им огромна двустранна среща беше през юли 2018 година, когато Орбан направи първото си посещаване в Берлин от три години. Това беше неловка среща, по време на която техните разлики се откроиха и и Меркел упрекна Орбан, че не е " човечен " поради суровата му антимигрантска политика.
Около 10 часа локално време през днешния ден двамата ще произнесат обръщения преди икуменическата църковна работа в Шопрон. Очаква се и работен обяд да бъде включен в дневния ред преди взаимната конференция към 12:45 часа.
Двамата водачи бяха персонално белязани от събитията от 1989 година, само че от този момент са поели извънредно разнообразни политически пътища. Възпитанието на Меркел в комунистическа Източна Германия я зарежда с религия във значимостта на демократичните полезности и в политиката и стопанската система на свободния пазар. За разлика от нея Орбан, който стартира кариерата си като млад демократичен водач през 1989 година, вижда събитията през същата година като първа стъпка на страните от Източна Европа да възстановят своя народен суверенитет.
Меркел съобщи във връзка визитата си в понеделник, че германците постоянно ще бъдат признателни за „ приноса на Унгария за постигането на чудото на немското единение “. Нейният представител призна, че „ разликите в мненията сред двамата водачи по въпроси като политиката за бежанците са били добре известни и че те ще се оправят с настоящите събития в своите полемики.
Въпреки политическото напрежение сред двете, Унгария и Германия се радват на тесни стопански връзки. Германия е най-големият търговски сътрудник на Унгария и главен източник на задгранични вложения, изключително посредством мощната немска автомобилна промишленост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР