Унгарският премиер Виктор Орбан се готви да изнесе реч пред

...
Унгарският премиер Виктор Орбан се готви да изнесе реч пред
Коментари Харесай

ГЕРБ гласуваха срещу санкции за Орбан

Унгарският министър председател Виктор Орбан се готви да изнесе тирада пред депутатите в Европейския парламент

© Vincent Kessler Още по тематиката
Унгария ще оспори наказателната процедура, задействана от европарламента
от Дневник,12 сеп 2018
Европарламентът задейства процедура, която може да лиши Унгария от право на глас в Европейски Съюз
от Дневник,12 сеп 2018
Унгария няма да се поддаде на изнудването на Европейски Съюз, разгласи Орбан
от Дневник,12 сеп 2018
Орбан ще би трябвало да убеди евродепутатите, че не нарушава полезностите на Европейски Съюз
от Дневник,11 сеп 2018 Евродепутатите от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация, които в България са част от ръководещата коалиция, дружно с Николай Бареков и социалиста Николай Неков, отхвърлиха да поддържат стартирането на процедура за налагане на наказания на Унгария. Мярката беше препоръчана в отчет на европарламента, в който се изброяват 12 съществени нарушавания в региона на върховенството на закона и съществени демократични правила.

Реално, от българските евродепутати, единствено някогашният министър председател Сергей Станишев (БСП), някогашният районен министър Искра Михайлова, Филиз Хюсменова и Илхан Кючук (и тримата от ДПС) са дали своят вот " за " глобите. Единственият български евродепутат от групата на Европейската национална партия, който също е дал своя вот " за ", е Светослав Малинов (ДСБ). Много от евродепутатите просто не са влезнали в залата, с цел да не им се постанова да вземат позиция.

Ако предлагането бъде утвърдено от страните членки и се стигне до наказания въз основата на член 7 от Договора за Европейски Съюз, Будапеща може да бъде лишена от правото си на глас. Унгария е втората страна след Полша, против която е стартирана сходна процедура.

Българските депутати от Европейската национална партия (с изключение Малинов, както и Ева Майдел от ГЕРБ, която се е въздържала) гласоподаваха обратно на вота на ръководителя на тяхната група, германецът Манфред Вебер, както и на болшинството от сътрудниците си. Вебер, който от няколко години се пробва да пази унгарския министър председател Виктор Орбан, в този момент поддържа началото на процедурата. И насочи остри рецензии в пленарната зала против политиката на ФИДЕС, ръководещата партия в Унгария и част от фамилията на ЕНП.

Гласуването беше подкрепено и от ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който има навика обществено да назовава (макар и по-скоро на шега) унгарския министър председател " деспот ".

За Вебер разграничаването от Орбан е значима стъпка в акцията му да стане ръководител на Европейската комисия, която започва предходната седмица. Българските евродепутати от ГЕРБ обаче имат друга мотивация.

" Гласувах против глобите, защото самият отчет е под всякаква рецензия, той е пасмина от всичко отрицателно за Унгария в последните години. Реално на страната се гледа неприятно поради политиката й за незаконната имиграция ", сподели за " Капитал " евродепутатът Владимир Уручев

Виктор Орбан също упрекна депутатите, че желаят да наложат наказания над Унгария поради отхвърли й да приема бежанци и имигранти.

Докладът на холандската евродепутатка от групата на Зелените Юдит Сергентини обаче натъртва главно на други нарушавания, свързани с ограничавания на свободата на словото, корупция по високите етажи на властта, ограничение на правото на неправителствените организации да работят в страната. Вече няколко години държавното управление на Орбан упреква за всички рецензии към страната милиардера от маджарски генезис Джордж Сорос и води извънредно злобна акция против него.

Уручев признава, че някои дейности на Будапеща, изключително против Сорос, излизат " отвън рамките на нашите общоевропейски правила ", само че огромна част от рецензиите са неоправдани. " Аз да вземем за пример няма по какъв начин да потвърдя, че те са обективни ", добавя той. Според Уручев евродепутатите не могат да се бъркат във вътрешната политика на страните членки, което също е било претекст за неговия отрицателен избор, както и на сътрудниците му.

Въпреки че много от евродепутатите от ГЕРБ симпатизират на Орбан (самият министър председател Бойко Борисов също не един път се е изказвал ласкаво за него), по-вероятната причина за вота на българските представители в Европейския парламент е несъгласието им с ограниченията, които Европейски Съюз ползва по отношение на страните членки в региона на правораздаването и вътрешните работи. Евродепутатите от ГЕРБ от дълго време подлагат на критика да вземем за пример наблюдението на Европейската комисия върху правосъдната система в България. Нарастването на натиска против Унгария естествено се отразява и на България, защото огромна част от рецензиите към Будапеща умерено могат да бъдат отнесени и към България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР