Унгарският премиер Виктор Орбан пред депутатите в Европейския парламент по

...
Унгарският премиер Виктор Орбан пред депутатите в Европейския парламент по
Коментари Харесай

Думам ти, Унгария, сещай се, България

Унгарският министър председател Виктор Орбан пред депутатите в Европейския парламент по време на разискването на обстановката в Унгария на 11 септември

Авторът Теодор Славев е политолог, който работи в Български институт за правни начинания (БИПИ). Текстът е оповестен на уеб страницата на фондацията. Още по тематиката
ГЕРБ гласоподаваха против наказания за Орбан

Европейският парламент поддържа наказателна процедура против Унгария
12 сеп 2018
Европарламентът задейства процедура, която може да лиши Унгария от глас в Европейски Съюз

След отчет, който разгласи Унгария за " непрекъсната опасност " против главните правила на Европейски Съюз, депутатите гласоподаваха за активирането на член 7 от Договор за Европейския съюз
12 сеп 2018
Юнкер: Европейски Съюз ще изпрати спомагателни 10 000 души за защита на границите

В последната си тирада за положението на съюза Юнкер прикани за повече сигурност по границите, по-силно евро и Лондон да понесе следствията от Brexit
12 сеп 2018 На 12 септември Европейският парламент утвърди отчет на холандската евродепутатка Саржентини (Група на Зелените/ Европейски свободен алианс), с което се даде ход на комплицирана и тромава процедура за лишаване правото на глас на Унгария в Съвета на Европейски Съюз, разказана в член 7 (1) от Договор за Европейския съюз. Както към този момент се разбра, до тази невиждана прекаленост няма да се стигне, защото Полша ще гласоподава срещу, с цел да върне услугата на Унгария, която към този момент блокира действието на член 7 при сходно искане от страна на Европейската комисия против Полша за нарушаване на правилата, на които е учреден Съюза, посочени в член 2 от Договор за Европейския съюз: " ценене на човешкото достолепие, на свободата, демокрацията, равенството, правовата страна, както и на зачитането на правата на индивида, в това число правата на лицата, които принадлежат към малцинства. "

За изненада на последователите на Българското Орбаново общество и на конспирацията " Сорос ", тематиката за нарушение правата на мигранти и бежанци съставлява единствено 1/12 от отчета. Аргументите в отчета, с които се предлага на Съвета да прегледа случая са " очевиден риск за редовно нарушаване на правилата, на които е учреден Съюза " от Унгария и се отнасят до такива фундаментални стълбове на демократичното общество като: 1) функционираща конституционна система; 2) самостоятелност на правосъдната власт и институциите; 3) корупция и спор на интереси; 4) цялост на персоналния живот; 5) независимост на изложение и независимост на сдружаване; 6) обществени права и други

Ако човек се вгледа малко по-внимателно в описаните на 26 страници данни и обстоятелства в отчета, ще открие неподправена аналогия с България. За да сме почтени, в случай че се размени Унгария с България, в 85 % от случаите направените оценки и изводи ще са годни и за нашата страна. С което си обясняваме и за какво се пропука фасадната проевропейска и демократична маска на депутатите от ГЕРБ в Екологичен потенциал. Те са наясно, че техниките на политическата офанзива против демокрацията, употребявани от Орбан, се ползват свободно и от Борисов. Най-вероятно, за отчаяние на Корнелия Нинова, която се разгласи за най-големият почитател на Орбан в България.

Защо Унгария и България наподобяват като близнаци, съгласно отчета?

Функциониране на конституционната система

В отчета се вършат общи констатации за опасност от нарушение на правилото за разделяне на управляващите и намаляване на националната система за взаимно въздържане на управляващите, в резултат на променената от 2012 година унгарска Конституция. Особено внимание се обръща на променената процедура за избор на съдии в Конституционен съд, която е покварена. Българският опит с избор на съдии в Конституционния съд е също скръбен. Нека си напомним свадите с номинациите за Конституционен съд при въпросите " Марковска " и " Гугушева ", когато Народното събрание с напън се опита да конфигурира в Конституционен съд хора със противоречиви професионални и морални качества. До 12 ноември Народното събрание би трябвало да избере нов арбитър в Конституционен съд, като още веднъж се чака да имаме единствено една номинация, с което процедурата се лишава от съревнование.

Независимост на правосъдната власт и на институциите

Изключително е сериозен отчетът за Унгария във връзка с независимостта на съда и на институциите. Обърнато е внимание на политическото въздействие при конструирането на органа, отговарящ за кариерното развиване и наказванията на магистратите. Да напомним, че в България половината от състава на Висш съдебен съвет се избира от Народното събрание при процедура, която до момента е протичала под етикета на политическата подмолна договорка и слагането на комфортни фрагменти. Докладът показва, че прокуратурата в Унгария не е задоволително самостоятелна. Становище, което се съдържа във всеки отчет за България по Механизма за съдействие и инспекция.

Саржентини показва два случая, при които мандатите на маджарски самостоятелни органи са прекратявани предварително – ръководителят на унгарския орган за отбрана на персоналните данни и на ръководителят на Върховния съд на Унгария, който е спечелил и дело против Унгария в Европейски съд по правата на човека (Baka v. Hungary). В България е парламентарна традиция всяко ново болшинство да се опита да промени законодателството, касаещо някоя институция, с което да желае промяна на управлението й. Примерите са доста: НЗОК, Сметна палата, КЕВР и мн. други.

Неприкосновеност на персоналния живот

Докладът изследва в детайли, в това число и посредством каузи в Съда на Европейски Съюз и Европейски съд по правата на човека, нарушаването на правото на персонален живот на унгарските жители заради липса на задоволително солидни правни гаранции против нелегално подслушване и следене. Тук даже можем да твърдим, че изпреварваме Унгария, единствено като си напомним безразборното използване на специфични разследващи от някогашната председателка на Софийски градски съд, Владимира Янева – персонална другарка на някогашния вътрешен министър и ръководител на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, за което тя беше наказана. Редно е да споменем и абсурда около Бюрото за надзор на СРС, при което ръководителят му сподели от трибуната на Народното събрание, че има вмешателството в работата на органа, който би трябвало да следи за законното използване на СРС.

Свобода на изложение и на сдружаване

Европейският парламент изслуша напоителни образци за офанзиви против гражданския бранш и медиите в Унгария от страна на страната. Сред тях са стигматизация, забрани за финансиране и битие (особено на правозащитни организации, работещи по малцинствени и мигрантски въпроси), заклеймяване, цензура, държавен напън върху медиите, в това число и посредством собствеността им и финансирането им. Ако ви звучи познато - не сте се объркали. Българският цивилен бранш от години е подлаган на груби офанзиви от хората на властта, а болшинството на ГЕРБ се опита и да приложи унгарския сюжет със възбраната на задгранично финансиране на Неправителствени организации. За свободата на медиите пък свидетелстват отчетите на интернационалните организации, които ни подреждат до страни като Уганда.

Социални права

Изключително забавен е отчетът в частта си във връзка с обществените права на унгарските жители: " минималният размер на пенсиите за възраст е непълен, минималният размер и време за приемане на помощ за безработица е несъответстващ, минималният размер на инвалидната помощ е несъответстващ () възнаграждението за обществен помощник е ниско и няма еднакъв достъп до обществени услуги " (стр. 20). Не знам какво би трябвало да кажат българските жители, чиито размер на обществени помощи е по-малък и от тези на унгарските.

Какво следва?

Докладът с изключение на с рекомендация Европейският парламент да изпрати на Съвета искане за разглеждане на случая с Унгария по член 7, упорства и за неотложно въвеждане на Механизъм на Европейски Съюз за народна власт, господство на закона и съществени права. Обвързването на сходен механизъм с финансирането от страна на Европейски Съюз към този момент бе неведнъж изкарвано в общественото пространство, само че в последно време получи и политическа поддръжка от Германия. Най-вероятно сходен механизъм ще важи за идната многогодишна финансова рамка, а може и да залегне при последваща проверка на главните контракти. Което значи, че България е застрашена от загуба на доста европейски пари, които са витално значими за стопанската система ни.

Политическите последствия от решението на Екологичен потенциал са непредвидими. Те могат да доведат до излизане на Орбан от ЕНП и оповестяването на нова консервативна групировка, която да има забележителен електорален триумф на изборите напролет на 2019 година Възможно е да се докара и до още по-голямо разделяне в Европейски Съюз, на фона на Брекзит и ръководещите националпопулисти в Италия. Във всеки случай решението на Европейски Съюз е израз на тези базисни групови разбирания, върху които Съюзът сполучливо действа. Както се споделя в отчета: " Добрите другари не се срамят да си споделят неприятната истина. " Да се надяваме, че България може да чуе.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР