Унгарският премиер Виктор Орбан получи правото да управлява с укази,

...
Унгарският премиер Виктор Орбан получи правото да управлява с укази,
Коментари Харесай

Орбан получи правото да управлява с укази

Унгарският министър председател Виктор Орбан получи правото да ръководи с укази, откакто неговата дясна партия ФИДЕС прокара нощес в Народното събрание закон, който му дава огромни спомагателни пълномощия в битката против епидемията от ковид, съобщи Ройтерс.

Законът, с който се продължава оповестеното към този момент изключително състояние, провокира рецензии от опозиционните партии, от правозащитни групи и Съвета на Европа - основния правозащитен орган в Европа, защото не съдържа времево ограничаване. Той планува ефикасни присъди до 5 година затвор за тези, които спъват използването на ограниченията за ограничение на епидемията и тези, които популяризират подправена информация за рецесията. Според правозащитни групи последната мярка може да се употребява за слагане на намордник на медиите.

Правителството отхвърли тези обвинявания с аргумента, че законът дава пълномощия на управляващите да одобряват единствено ограничения, нужни за битка против епидемията. Опозиционните депутати споделиха, че поддържат напъните на държавното управление за справяне с рецесията, само че желаят изключителните пълномощия да бъдат лимитирани във времето и показаха, че Народното събрание може да ги продължи, в случай че е належащо.

Парламентът, в който ФИДЕС има голямо болшинство, отхвърли предложенията на опозицията. Законът бе утвърден с 137 гласа против 53 срещу. За да мине, бяха нужни 133 гласа.

Според Орбан пикът на епидемията в Унгария се чака през юни или юли и специфични ограничения за стимулиране на стопанската система ще бъдат оповестени на 6 или 7 април.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР