Унгарският премиер Виктор Орбан, полският му колега Матеуш Моравецки и

...
Унгарският премиер Виктор Орбан, полският му колега Матеуш Моравецки и
Коментари Харесай

Орбан, Моравецки и Салвини ще правят Европа отново велика

Унгарският министър председател Виктор Орбан, полският му сътрудник Матеуш Моравецки и водачът на италианската партия " Северна лига " Матео Салвини оповестиха, че основават нов политически алианс. Те се заканиха " да създадат Европа още веднъж велика ", като върнат обичайните полезности, учредени на фамилията и религията. Лидерът на Европейската национална партия Доналд Туск обаче назова новото обединяване " пропутински блок ". 

 

Премиерите на Унгария и Полша, както и италианският популист Матео Салвини се срещнаха на 1 април в Будапеща. Сгледата се състоя малко, откакто ръководещата партия в Унгария - " Фидес ", напусна Европейската национална партия. Орбан даде обещание да си откри съдружници за разбъркване на силите в Европейския парламент и

разумно се насочи

към партията “Право и правдивост “ на Моравецки и антимигрантската и евроскептична партия на Салвини.

“Ще създадем  нова платформа. Тя ще даде на жителите, вярващи в обичайната Европа, представителството, което заслужават. Необходимо ни е европейско възобновление “, сподели Орбан преди срещата със своите съидейници. 

Тримата партийни водачи са се разбрали да работят интензивно за осъществяване на концепцията, по тази причина ще се срещнат през май или в Рим, или във Варшава. Датата и мястото  ще зависят от развиването на  пандемията. Те подчертаха, че няма да са сами в това начинание и че ще поканят и други десни партии. 

Салвини обяви началото на “път, който стартира през днешния ден и който ще продължи на няколко стадия в разнообразни европейски столици, като разшири групата “. Моравецки пък изясни, че проектът е алиансът да съставлява “широк набор от отзиви и хора “. Той обаче  акцентира, че при тях място ще намерят единствено парии, които са уверени, че европейската интеграция би трябвало да зачита националния суверенитет, фамилията, християнството и обичайните полезности.

Засега тримата не възнамеряват

основаване на нова група в Екологичен потенциал,

а ще употребяват 64-те места, които техните партии заемат дружно (28 от Лигата, 24 от ръководещата „ Право и правдивост “ в Полша и 12 от „ Фидес “). Просто не дават отговор на условията за нова група - минимум 25-има членове от 7 разнообразни страни. Те имат право да се съберат във към този момент съществуваща група и по този начин - трансформирайки се в нещо като кукувица - да осъществят концепциите си, само че и това е сериозен препъникамък: “Право и правдивост ” на Моравецки е в групата на Европейските консерватори и реформисти, а " Северна лига "   е в " Идентичност и народна власт " дружно с крайнодясната партия " Национален фронт " на французойката Марин льо Пен и " Алтернатива за Герамния ". 

По този мотив Моравецки загатна, че е най-добре   “Лига ” и “Фидес ” да се причислят към групата на реформистите и те да станат втората по величина и въздействие мощ в Европейския парламент след Европейската национална партия. 

Политологът от университета в Бирмингам Даниеле Албертаци счита, че не е нереалистично трите партии съумеят да образуват обща група в Европейския парламент, тъй като има достатъчно силни на практика и финансови тласъци за това. Интересът явно е налице, остава обаче 

неналичието на идеологическа единодушие

сред десните сили по някои въпроси. Такива са отношението към европейските институции, миграцията, отношението към Русия. Не инцидентно предходни опити за сливане на националистически и крайнодесни политически сили в Европейския парламент приключиха с крах. 

Например групите на консерваторите и реформистите и " Идентичност и народна власт " се разграничават най-вече във връзка с отношението си към Кремъл. Марин Льо Пен счита, че без Русия не може да бъде позволен нито един международен проблем, по тази причина би трябвало да е непосредствен съдружник на Европейски Съюз. Орбан също счита, че Русия е другарска страна и най-добре да поддържа близки другарски и търговски връзки с нея. Тази позиция обаче изобщо не се харесва на Салвини и Моравецки. 

Варшава е един от

най-яростните критици на Москва в блока.

А Будапеща избира да следва по-помирителен метод, нещо, което " Лига " на Салвини също пази. Унгарското държавно управление закупи хиляди дози от " Спутник V ", съветската антикоронавирусна ваксина, която съгласно критиците Москва употребява като агитационен инструмент. 

От друга страна Орбан и Моравицки ги сплотява сериозното отношение към Брюксел. Те оглавяват десни държавни управления, чието законодателство постоянно е подложено на критика от Комисията и Парламента поради погазването на правилата на правовата страна. През март Европейската комисия даде Полша на съд заради независимостта на полските съдии.

Позицията на Салвини е по-сложна. Партията му " Лига " е една от няколкото, подкрепящи новото съдружно държавно управление на премиера Марио Драги, приет последовател на Европейски Съюз и технократ. Партията има и три министерски позиции, само че

Салвини не влезе в държавното управление.

Откакто Драги пристигна на власт, той, който беше гневен евроскептик, смени тона и сега насърчава към богатство отношение към евроинституциите. 

Въпреки тези разлики, надали това ще бъде пречка към новия съюз. Има обаче и скептици.  Анализаторът на " Votewatch Europe " Дору Франтеску счита, че най-трудно ще бъде мъчно да се убеди " Северна лига " на Салвини да се причисли към този нов блок в Европейския парламент.

" По-лесно бихме могли да забележим по какъв начин партията на Орбан сплотява напъните си с партията на Моравецки, защото те се съгласуват по доста въпроси, с изключение, може би, връзките с Русия. " Лига "  обаче е малко по-трудна за пригаждане, както заради някои разлики във връзка с стопанската система, по този начин и тъй като е  много по-многобройна и те ще би трябвало да споделят доста власт с не ", разяснява анализаторът.

Веднага след срещата в Будапеща на 1 април, водачът на ЕНП, полякът Доналд Туск, написа  в Туитър: " Русия активизира своите военно сили към границата с Украйна. В Будапеща Моравецки провежда с Орбан и Салвини пропутински политически блок. Това не е първоаприлска смешка! ”
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР