Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепя кандидатурата на германеца Манфред Вебер

...
Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепя кандидатурата на германеца Манфред Вебер
Коментари Харесай

Орбан подкрепя кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Еврокомисията

Унгарският министър председател Виктор Орбан поддържа кандидатурата на германеца Манфред Вебер за ръководител на Европейската комисия, съобщи унгарската организация МТИ, като се базира на шефа на кабинета на Орбан Антал Роган, съобщи Ройтерс.

Мандатът на настоящия ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер изтича следващата година.

Засега някогашният финландски министър на външните работи Александър Стуб е единственият съперник на Вебер за водещ претендент на Европейската национална партия, а с това и за правоприемник на Юнкер. Орбан, който е националист, влизаше в конфликти с Европейски Съюз за имиграцията и по други въпроси, отбелязва Ройтерс.

Неговата партия Фидес, която завоюва безапелационно парламентарните избори в Унгария през април, се чака да господства и на гласуването в Унгария на изборите за Европейски парламент през май.

Тази политическа мощ може да има значим глас в границите на ЕНП, която понастоящем с 219 депутати е най-голямата група в 751-членния Екологичен потенциал и се надява да издигне своя водещ претендент до председателското място в комисията, отбелязва Ройтерс.

Селекционният развой обаче е нерешителен, защото доста от националните водачи отхвърлят натиска от Екологичен потенциал да предлагат водач от спечелилото европейско политическо семейство за правоприемник на Юнкер с претекста, че желаят сами да изберат кого да повдигнат за началник на Европейска комисия.

Миналия месец Вебер, който може да е сигурен и в поддръжката на немския канцлер Ангела Меркел, разкритикува унгарското държавно управление при гласуването на решението на Екологичен потенциал да глоби Унгария за нарушение на европейските правила.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР