Унгарският премиер Виктор Орбан и партията му "Фидес" загубиха столицата

...
Унгарският премиер Виктор Орбан и партията му "Фидес" загубиха столицата
Коментари Харесай

Ще сподели ли Борисов съдбата на Орбан?

Унгарският министър председател Виктор Орбан и партията му "Фидес " изгубиха столицата Будапеща и още 10 огромни града на извършените през вчерашния ден локални избори, което е огромен удар за ръководещите. Това беше изненада за много от наблюдаващите, защото Орбан се употребява с огромна известност измежду унгарците и е на власт от 2010 година. Но макар пробива на опозицията на локалните избори, съгласно "Ройтерс " резултатът няма да отслаби властта на Орбан на национално равнище, изключително откакто държавното управление му се възползва от добре представящата се стопанска система, гневната антиимигрантска изразителност и бързото повишение на бюджетните заплати. Мнозинството на Орбан в Народното събрание е внушително, а национални избори би трябвало да има през 2022-ра. Едва тогава ще се види дали сегашната власт е отслабена.

Местните избори в Унгария демонстрираха и друго - "Фидес " е непоклатима и по-популярна от всички останали партии в селските региони. Но в огромните градове недемократичният жанр на ръководство на Орбан явно не е изключително харесван. Хората там не са удовлетворени от погазването на демократичните правила, диктаторските способи, непрестанното опълчване на Европейския съюз и поддръжката за Русия.

Да напомним, че първият властнически управленец, който загуби най-главния град на страната си на локални избори, бе турският президент Реджеп Ердоган. И макар че не призна резултата и вотът в Истанбул беше още един – опозицията го завоюва още по-убедително.

По мотив на успеха на опозицията в Будапеща и в други огромни маджарски градове "Политико " отбелязва, че това е станало допустимо "след като партии от либералите, зелените, социалисти и консерватори, се съгласиха да повдигнат общи претенденти за кметове, в опит да сразят претендентите на Фидес ".

Местните избори у нас са след две седмици. Според всички социологически изследвания за първи път ГЕРБ, която пристигна на власт през 2009-а, е пред опасност да загуби столицата. Почти несъмнено е, че ще има балотаж за кметския пост. Но това зависи освен от силата на претендентите, а и от разсъдъка и зрелостта на обществото и гласоподавателите. Дилемата стои пред всички софиянци - дали желаят бюджетът на столицата от 1,7 милиарда лв. да се харчи в изгода и за улеснение на жителите от всички квартали (вкл. и крайните) или да се прахосва по ненужни планове и корупционни схеми.

Всъщност надали ще е кой знае каква изненада, в случай че Бойко Борисов и ГЕРБ изгубят София. Но е допустимо и още няколко регионални града да излязат от орбитата им. В Пловдив да вземем за пример възможностите на патриотичната коалиция в лицето на Славчо Атанасов напълно не са за подценяване.

В Русе пък структурите на ГЕРБ са тотално деморализирани, откакто силово беше отхвърлен от трети мандат Пламен Стоилов и беше наложена никому незнайната учебна директорка Диана Иванова. Депутати от Вътрешна македонска революционна организация дори импровизирано настояват, че тамошната организация на ГЕРБ скрито работела за техния кандидат за кметския пост Галин Григоров. Не бива да се не помни и левият кандидат, депутът от Българска социалистическа партия Пенчо Милков.

В Ямбол Българска социалистическа партия издигна кандидатурата на Катя Георгиева, която е известна измежду съгражданите си и се употребява с положително име и престиж, до момента в който ГЕРБ сне доверието си от досегашния градоначалник Георги Славов и издигна там регионалния шеф Димитър Иванов.

Не е несъмнено ситуацията на ръководещата партия също в Добрич, Велико Търново, Смолян, Плевен. Във Велико Търново против двумандатния градоначалник от ГЕРБ Даниел Панов излиза депутатът от Българска социалистическа партия Весела Лечева. Любопитна и показателна детайлност е, че при обиколката му из разнообразни регионални центрове с прословутия джип, Борисов е бил посрещнат с плакати: "Добре пристигнал в Цветановград ".

В Смолян левицата издигна предприемача Стефан Сабрутев, който ще оспори стола на досегашния кмет от ГЕРБ Николай Мелемов. В този град, Ямбол и Велико Търново социалистическата партия е съумяла да притегли поддръжката на други леви обединения, и освен на леви.

В Добрич упоритост за втори мандат има определеният на предишните избори представител на ДБГ (Реформаторски блок) Йордан Йорданов, а против него от ГЕРБ е незнайната Надежда Петкова. Там в надпреварата от страна на левицата ще взе участие предприемачът Георги Петков.

И в Плевен, издигнатият на предишните избори от Реформаторския блок (ДБГ) Георг Спартански, няма желание да отстъпи кметския си стол. Този път обаче той се явява като самостоятелен, подсилен от разнообразни партии. Негов конкурент от ГЕРБ е посоченият наскоро за нов регионален координатор на партията Мирослав Петров. За градоначалник ще претендира и юристът Илиян Йончев, повдигнат от Българска социалистическа партия.

Никак няма да е чудно, в случай че след 14 дни Бойко Борисов последва Виктор Орбан – да се раздели със столицата София и още няколко огромни града. Което, съгласно мнозина политолози, ще предвещава началото на края на ръководството на ГЕРБ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР