Унгарският премиер и парламент не искат да са последните, които

...
Унгарският премиер и парламент не искат да са последните, които
Коментари Харесай

Обратен завой: как Орбан изпадна в цугцванг за Швеция

Унгарският министър председател и парламент не желаят да са последните, които ще одобрят присъединението на Швеция към НАТО. Досега Виктор Орбан беше срещу това и демонстрираше лоялност към турския президент Реджеп Ердоган. Той обаче се съгласи на компромис на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, напомня АРД.

Беше ясно, че това ще се случи, продължава изданието. Още при започване на юли Орбан съобщи пред австрийския канцлер Карл Нехамер, че е склонен да пусне Швеция в НАТО. Трябвало единствено Народното събрание да ратифицира решението. В Унгария единодушието на Народното събрание обаче въобще не е затруднение, защото има доста образци за това по какъв начин Народното събрание за една нощ е приемал закони по волята на Орбан. 

След обрата във Вилнюс обаче Орбан е притиснат до стената да работи бързо. Освен всичко друго опозиционната партия Моментум към този момент е поискала изключително съвещание на Народното събрание за утвърждението на участието на Швеция в НАТО, прецизира АРД. А за Орбан е неприемливо опозицията да дефинира дневния ред.

Опит за равнене на резултата

Колебанието по този въпрос добре демонстрира метода, по който Орбан мисли и се държи. Мотивите му да отхвърля на шведите нямат нищо общо с защитата. Той беше сърдит, че Швеция подлагаше на критика дефицитите на Унгария във връзка с правовата страна и свободата на словото, както и задържането на европейските средства, напомня АРД.

Европейският съюз замрази милиарди евро, предопределени за Унгария, по съмнения в корупция. Когато Швеция пое ротационното председателство на Евросъюза през първата половина на 2023 година, Орбан видя добра опция да изравни резултата. Водеше се от един лозунг: в случай че блокирате парите ми, аз ще препречвам присъединението ви към НАТО.

Блокирането на Швеция най-много вреди на Европейски Съюз, написа АРД. Когато има опция, Орбан постоянно избира да не е склонен.

Вилнюс, Литва: турският президент Ердоган и шведският министър председател Кристерсон се ръкуват в наличието на шефа на НАТО Йенс Столтенберг Снимка: Henrik Montgomery/ASSOCIATED PRESS/picture alliance

Враг на Европейския съюз?

Европейският съюз е обичаният зложелател на Орбан. В Унгария той при всяка комфортна опция показва Брюксел като най-голямото зло. Правителството още веднъж и още веднъж приканва за референдуми, в които жителите да изричат мнението си по европейски въпроси. Тези референдуми обаче нямат никаква стойност.

Когато унгарският министър председател Орбан, австрийският канцлер Нехамер и сръбският президент Александър Вучич се срещнаха наскоро във Виена, с цел да приказват за миграцията, Петер Филцмайер, политолог от Дунавския университет в Кремс, я оцени като взаимно търсене на външни " противников облици " на страни със съществени вътрешни проблеми.

Един от тези " врагове "  е Европейският съюз. Според Филцмайер декларацията за битка с незаконната миграция е " неуместна ", тъй като никой не утвърждава незаконната миграция по този начин или другояче. Това " много нахално " смесва въпросите за миграцията и убежището, написа АРД.

Пример за ултраконсерваторите

Сред консервативните популисти Виктор Орбан се употребява с репутацията на основен състезател. Миналата година той произнесе главната тирада в Тексас на Конференцията за консервативно политическо деяние - среща на убедени консерватори националисти, напомня АРД. Тогава Доналд Тръмп го похвали възторжено.

Мнозина възприемат Орбан като човек, който се бори за консервативните полезности в Европа, изключително за обичайния фамилен модел. Фактът, че той предизвиква фамилиите с пари от налози и изключва хората с друга полова ориентировка, се харесва на ултраконсерваторите.

Лексиката на Орбан постоянно е войнствена. Миналата година той се изрече против " упадъчните западни страни "  от Европейски Съюз, които толерират прекалено много имигранти и позволяват упадъка на тяхната просвета. Унгария не желае да е мултиетническа, не желае " хора със смесени раси ", сподели Орбан в Летния университет за унгарското малцинство в Тушваньош, Румъния.

Мнозина виждат в Орбан бранител на консервативните ценностиСнимка: Olivier Matthys/AP/dpa/picture alliance

Орбан укрепва властта си

В личната си страна Орбан прави всичко допустимо, с цел да утвърди политическите си убеждения и политическата си система в обществото. Селското население значително го следва, в това число и тъй като апаратът на Орбан управлява съвсем 80% от медиите, изяснява АРД.

През пролетта стана известно, че будапещенският лицей " Матяш Корвин ", който е считан за кадрово учебно заведение на Орбан, е придобил частен университет във Виена. Новият притежател желае да го трансформира в академия за консервативния хайлайф.

Освен това предишния месец фондацията към колежа закупи едно от най-големите маджарски книгоиздателства, написа АРД. Проправителствената интернет платформа " Унгария през днешния ден " оцени рецензиите към тази договорка като " изцяло предвидим интернационален скандал ", подклаждан от " добре познати леви медии ", които употребяват смяната на собствеността " за постоянната си антиунгарска агитация ”.

По този метод Орбан продължава да укрепва властта си. Фактът, че му се постанова да прави внезапни промени - както в тази ситуация с блокирането на присъединението на Швеция към НАТО - е част от политическия му жанр.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР